Η «όρεξη» για τρέξιμο καθορίζεται από την όρεξη για φαγητό;

Η όρεξη για τρέξιμο μπορεί να τροφοδοτείται από την πρωτόγονη ανάγκη της αναζήτησης τροφής, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, στον Καναδά.

Η συσχέτιση ανάμεσα στην πείνα και την λαχτάρα για άσκηση μπορεί επίσης να συμβάλλει στο έντονο αίσθημα ευεξίας (το επονομαζόμενο high) που αποκομίζουν οι παθιασμένοι λάτρεις του τζόγγινγκ κάθε φορά που τρέχουν.

Η σχετική έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια που έτρεχαν σε κυλιόμενους διαδρόμους και αποκάλυψε τον ρόλο που παίζει στην λαχτάρα για άσκηση η ορμόνη λεπτίνη η οποία έως τώρα ξέραμε πως είναι υπεύθυνη για το αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Όπως έδειξε η έρευνα, η μείωση της λεπτίνης στον οργανισμό στέλνει ένα μήνυμα «πείνας» στα κέντρα του εγκεφάλου τα οποία παράγουν το αίσθημα επιβράβευσης που παρέχει το τρέξιμο.

Με αυτό τον τρόπο, η ορμόνη δεν ρυθμίζει μόνο την επιθυμία για φαγητό, αλλά και για φυσική δραστηριότητα.

«Πιστεύουμε ότι η μείωση της λεπτίνης αυξάνει το κίνητρο για να σηκωθεί το άτομο και να αναζητήσει τροφή - κάτι που για τους πρωτόγονους ανθρώπους σήμαινε τρέξιμο για να βρουν το ζώο που θα σκότωναν για να φάνε», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Στέφανι Φούλτον, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν επίσης ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης εξαρτώμενης από το λίπος, όπως οι μαραθωνοδρόμοι υψηλών επιδόσεων, μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στο αίσθημα επιβράβευσης που παρέχει το τρέξιμο και έτσι να νιώθουν πιο έντονη την ανάγκη για τρέξιμο».

Η λεπτίνη παράγεται από τα λιπώδη κύτταρα και έχει ως βασική λειτουργία την «ενημέρωση» του εγκεφάλου ότι ο οργανισμός έχει επαρκή «καύσιμα» και ενέργεια.

Επηρεάζει επίσης τον μηχανισμό του εγκεφάλου που επιβραβεύει την ωφέλιμες συμπεριφορές (όπως το φαγητό και η άσκηση), κυρίως μέσω του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη.

Αν και η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Metabolism», διεξήχθη σε ποντίκια, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά της μπορεί κάλλιστα να ισχύουν και για τους ανθρώπους.

Πηγή: tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις