Αυτή είναι η ιδανικότερη ώρα για προπόνηση!

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για προπόνηση; Η απάντηση των περισσότερων είναι, «όταν έχουμε χρόνο», είναι βέβαια και αυτό μια άποψη, ωστόσο οι επιστήμονες που έχουν συντάξει αντίστοιχες μελέτες, έχουν άλλη άποψη.
Σύμφωνα λοιπόν με διάφορες μελέτες η καλύτερη ώρα είναι μεταξύ 4 με 5 το απόγευμα! Ο λόγος είναι ότι ανακάλυψαν πως αρκετοί δείκτες της φυσικής κατάστασης - μεταξύ αυτών η αντοχή, η δύναμη, ο χρόνος αντίδρασης και η αεροβική ικανότητα - είναι ελαφρώς καλύτεροι όταν γυμνάζεται κανείς νωρίς το απόγευμα.
Βέβαια, όποια ώρα της ημέρας και αν γυμναστείς, κάνει καλό… και από το να κάθεσαι σπίτι σου μπροστά στη τηλεόραση είναι πολύ καλύτερο να πας σε γυμναστήριο, να κάνει ποδήλατο ή τρέξιμο, προτιμότερο είναι να το κάνεις το απόγευμα σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η εξήγηση που δίνουν είναι ότι η θερμοκρασία και τα ορμονικά επίπεδα του οργανισμού είναι στο υψηλότερο σημείο τους αργά το απόγευμα, καθιστώντας τους μυς πιο ευλύγιστους και παράγοντας την καλύτερη αναλογία τεστοστερόνης
Τα καλά νέα είναι πως οι διαφορές στη φυσική δραστηριότητα είναι μικρές, καθώς και πως ο οργανισμός μπορεί να προσαρμόζεται στην ώρα που προπονείται κανείς. Επιπλέον, οι επιδόσεις στη γυμναστική δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την ώρα της προπόνησης.
Σημαντικό σύμφωνα με τους ειδικούς είναι να προσαρμόζει κανείς την προπόνηση στο ωράριό του και όχι το αντίστροφο.
Βέβαια για τους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό τα πράγματα διαφέρουν λίγο, επειδή είναι προτιμότερο να προσαρμόζεται η προπόνηση στην ίδια χρονική ζώνη που γίνονται οι αγώνες, ώστε να μην αιφνιδιάζεται το σώμα σας όταν του ζητάτε να βγάλει το 100% της δύναμης πάνω στον αγώνα.
Δες ποιες είναι τα οφέλη σε κάθε στιγμή της ημέρας:
Το πρωί
Αν έχεις προβλήματα που αφορούν το να κρατάς με συνέπεια το πρόγραμμα της προπόνησής σου, οι ειδικοί λένε ότι το πρωί μπορεί να είναι η καλύτερη χρονική περίοδος για να γυμνάζεσαι. Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που γυμνάζονται το πρωί έχουν πολύ καλύτερες αποδόσεις όσον αφορά την συνεπή διατήρηση της προπόνησής τους. Η λογική είναι ότι κάνουν την άσκησή τους πριν προκύψουν οι άλλες υποχρεώσεις της ημέρας που ασκούν πίεση χρόνου. Απλά πρόσεχε γιατί αν γυμνάζεσαι το πρωί, η θερμοκρασία του σώματος σου είναι χαμηλότερη και γι’ αυτό θα πρέπει να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στο “ζέσταμα” από ό,τι θα έκανες αν γυμναζόσουν αργότερα μέσα στην ημέρα.
Όταν παρεμβαίνει η αϋπνία. Αν υποφέρεις από αϋπνίες, μπορεί να σου είναι πολύ πιο ελκυστικό να κοιμηθείς λίγο παραπάνω το πρωί από το να τρέξεις στο γυμναστήριο. Η καλές συνήθειες ύπνου (βλέπε σχετικό Wellness Tip) θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από την αϋπνία.
Γυμνάσου αργότερα
Πολλά άτομα, αν και προτιμούν την πρωινή προπόνηση, βρίσκουν ότι είναι πολύ πιο εύκολο να γυμνάζονται κατά την διάρκεια της ημέρας (π.χ. το μεσημέρι ή μετά την δουλειά τους) επειδή το σώμα τους έχει αποκτήσει ένα ρυθμό και δεν χρειάζεται τόση προσπάθεια για να το “ξυπνήσουν.” Απλά, αν είσαι ένα από αυτά τα άτομα, πρόσεξε να μην γυμνάζεσαι αμέσως μετά από ένα γεύμα επειδή το αίμα σου αντί να είναι διαθέσιμο για τους μυς, συγκεντρώνεται στο πεπτικό σου σύστημα. Μετά από ένα μεγάλο γεύμα, πρέπει να περιμένεις 90 λεπτά πριν γυμναστείς.
http://www.activeman.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις