Τα μυστικά της "γράμμωσης"

Τα μυστικά της "γράμμωσης"



Θέλετε να «γραμμώσετε» - δηλαδή να πέσετε αρκετά σε σωματικό λίπος- όμως δεν ξέρετε το πώς; Συνεχίστε να διαβάζετε.
«Γράμμωση». Λέξη – ή μάλλον σωματική κατάσταση – επιθυμητή από δεκάδες ασκούμενους και ασκούμενες που γεμίζουν σωρηδόν τους διαδρόμους των γυμναστηρίων προς αναζήτηση του χαμηλού σωματικού λίπους.

Επιστημονικός όρος δεν είναι βέβαια. Με την λέξη «γράμμωση» εννοούμε το χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους και κατ’ επέκταση την αύξηση μυϊκής μάζας η οποία δίνει στο σώμα ένα σφριγηλό look. Πώς την πετυχαίνουμε;

Όχι, δεν επιτυγχάνεται με αιωνιότητες αερόβιας άσκησης. Όχι, δεν υπάρχουν ασκήσεις «για γράμμωση» και όχι δεν μπορείτε να τρώτε τον άμπακα και να περιμένετε να χάσετε λίπος. Μπορείτε όμως να το καταφέρετε, ακολουθώντας μερικούς «χρυσούς» κανόνες.

Η γράμμωση «γεννιέται» από τη δίαιτα


Το χαμηλό ποσοστό λίπους δεν προκύπτει ούτε από την σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο ούτε από τις δεκάδες ώρες αερόβιας άσκησης. Η διατροφή – ή καλύτερα δίαιτα – οδηγεί στην γράμμωση μέσα από την απώλεια λίπους. Εν ολίγοις, αν δεν… πεινάσετε μην περιμένετε να γραμμώσετε. Απλά τα πράγματα. Επίσης, να ξέρετε ότι δεν μπορείτε με τίποτα να ξεπεράσετε μέσω της σωστής προπόνησης – ακόμα και καθημερινής – μια κακή διατροφή. Δυστυχώς. Μια κακή διατροφή θα αφήνει πάντα τα σημάδια της στο σώμα σας: λίπος δηλαδή.

Λιγότερο φαγητό - > περισσότερη γράμμωση

Για να χάσετε λίπος θα πρέπει να τρώτε λιγότερο, δεν υπάρχει εναλλακτική. Πώς θα τρώτε λιγότερο; Εδώ υπάρχουν εναλλακτικές: μπορείτε να μετράτε τις θερμίδες ή να τρώτε 5-6 μικρά γεύματα την ημέρα ή να καταναλώνετε 2 γεύματα ανά ημέρα ή να κάνετε διαλειμματική νηστεία. Τι είναι αυτή;Κλικ εδώ για λεπτομέρειες

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει σημασία πώς θα το κάνετε, αλλά ο μόνος τρόπος για να χάσετε βάρος και λίπος είναι να τρώτε λιγότερο.

Τα μικρά γεύματα βοηθούν, αλλά πρέπει να είναι μικρά

Δεν γίνεται να τρώτε 5-6 κανονικά γεύματα την ημέρα και να χάσετε λίπος. Θα πρέπει αυτά τα γεύματα να είναι μικρά και όχι ιδιαίτερα χορταστικά. Σκεφτείτε μια κανονική ποσότητα φαγητού και αφαιρέστε την μισή ποσότητα αυτής (ή και περισσότερο).

Γυμναστείτε με ένταση


Όπως είπαμε η άσκηση δεν είναι πανάκεια για να χάσετε λίπος, αν δεν κάνετε διατροφή, όμως για να διαβάζετε αυτό το κείμενο και να θέλετε «γράμμωση» προφανώς θέλετε και κάποια μυϊκή μάζα. Το κλειδί για αυτήν είναι η έντονη προπόνηση. Μην περιμένετε αποτελέσματα αν δεν ιδρώσετε τη… φανέλα στο γυμναστήριο. Η μυϊκή μάζα έρχεται με ένταση στην προπόνηση, όχι με κοινωνικοποίηση στο γυμναστήριο και διάλειμμα για νερό σε κάθε σετ. 

Μην στηρίζεστε (μόνο) στην αερόβια

Το αναφέρουμε ξανά, γιατί πολλοί την «πατάνε». Η αερόβια είναι εξαιρετική για την καρδιά, εξαιρετική για τους πνεύμονες και εξαιρετική για το σώμα και την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, έχει σημαντικά οφέλη στην ψυχολογία και στη μείωση του στρες. Όμως, δεν είναι απαραίτητη για να χάσετε λίπος. Η δίαιτα είναι. Αν λοιπόν βαριέστε να κάνετε διάδρομο για να κάψετε θερμίδες, μην κάνετε. Περπατήστε ή χρησιμοποιήστε το ποδήλατο για τις μετακινήσεις σας και βρείτε τρόπους για να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα.  
Νικόλας Γεωργιακώδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις