Kettlebell swings. Κάτι παραπάνω από μια άσκηση δύναμης.

Οι ασκήσεις με kettlebells είναι δημοφιλείς στη Ρωσία πολλά χρόνια τώρα. Η ρωσική λέξη για το kettlebell, girya, πρωτοεμφανίστηκε σε ένα ρωσικό λεξικό το 1704. Αναζήτηση σε αγγλικές αθλητικές αναφορές σχετικά με την λέξη kettlebell πρίν το 2002 δεν υπάρχουν. Αυτήν την περίοδο, οι ασκήσεις με kettlebell έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα γνωστές και σε αυτές βασίζονται προπονητικά προγράμματα όπως το Crossfit. Η άσκηση με kettlebells αυξάνει τη μυϊκή δύναμη, τη μυϊκή αντοχή. Παρουσίαζεται μείωση του σωματικού λίπους στους ασκούμενους αλλά και βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας..
Η Crossfit τις κατατάσει στις ασκήσεις weightlifting. 
Όλοι εμείς που έχουμε κάνει έστω και μερικές προπονήσεις Crossfit έχουμε συναντήσει τα kettlebell swings στο πρόγραμμά μας, καταλαβαίνουμε γιατί θεωρείται άσκηση δύναμης. Συμμετέχουν ταυτόχρονα πολλές μυϊκές ομάδες κατά την εκτέλεσή της :
.
Σε μία μελέτη που έγινε το 2010 με τίτλο :
OXYGEN COST OF KETTLEBELL SWINGS
RYAN E. FARRAR, JERRY L. MAYHEW, AND ALEXANDER J. KOCH
Health & Exercise Sciences Department, Human Performance Laboratory, Truman State University, Kirksville, Missouri.
10 αθλητές κολλεγίου, κλίθηκαν να εκτελέσουν ένα προπονητικό πρόγραμμα βασισμένο στα kettlebell swings με σκοπό τον προδιορισμό της VO2max. Η άσκηση που κλίθηκαν να εκτελέσουν ήταν 12min AMRAP of Kettlebell swings με 16kg kettlebell. Τα εκπνεόμενα αέρια των αθλητών κατά την άσκηση αναλύονταν για τον προσδιορισμό της VO2max καθώς και οι καρδιακοί παλμοί ήταν υπο παρακολούθηση και συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν σε καθε ασκούμενο 2 μέρες πρίν το συγκεκριμένο workout.
Ο μέσος όρος των swings μετρήθηκαν είναι 265 ± 68 σε διάρκεια 12 λεπτών ( 22 ± 6 / λεπτό ).
Οι μετρήσεις της πρόσληψης οξυγόνου VO2 έδειξαν ότι κατά την άσκηση οι πρόσληψη οξυγόνου στους ασκούμενους ήταν στο 65.3% ± 9.8% της VO2max  και σχετικά με τους καρδιακούς παλμούς, οι ασκούμενοι ''δούλευαν'' στο 86.8% ± 6% .
Με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άσκηση αυτή προκαλεί ικανοποιητική ένταση για να αυξηθεί η VO2max  ( άσκηση σε ποσοστό 60-85% της VO2max συστήνει το αμερικανικό κολλέγιο αθλητικής ιατρικής για αυξησή της ).
Βλέπουμε λοιπόν ότι η άσκηση αυτή έκτος από την μυϊκή δύναμη και αντοχή που μας προσφέρει κατά την εκτέλεσή της, μας βοηθά και στη βελτίωση του καρδιοαναπνεστικού, χωρίς να σημαίνει ότι οι ασκήσεις όπως τρέξιμο, κοπηλατικό εργόμετρο και ποδήλατο πρέπει να αντικατασταθούν με kettlebell swings.

fitnessplanb.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις