Πόσο σημαντική είναι η άσκηση στην παιδική ηλικία;

Κάποτε παίζαμε σε αλάνες, πλέον τα παιδιά είναι μεταξύ τηλεόρασης και φροντιστηρίων και δίνουν... τροφή στην παιδική παχυσαρκία. Mήπως ήρθε η ώρα να... ταρακουνηθούμε; 
  ΤΑ σχολεία άνοιξαν, οι διακοπές τελείωσαν και τα παιδιά κλείστηκαν ξανά σε ένα διαμέρισμα... όσες ώρες δεν τρέχουν από το ένα φροντιστήριο στο άλλο. Μήπως οι γονείς πρέπει να δώσουν περισσότερη βάση στις αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών τους; 
H Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Μαρίνα Αθανασίου γράφει στο G-Weekend Journal και... χτυπάει το καμπανάκι στους γονείς έτσι ώστε να αφυπνιστούν και να οδηγήσουν τα παιδιά τους στην άθληση και την άσκηση! 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: «Υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους φυσικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλά η απουσία ασθενειών». Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η τεχνολογία και η αυτοματοποίηση συμβάλουν αρνητικά στην υγιή σωματική, πνευματική και ψυχική εξέλιξη των παιδιών.
Το ποδήλατο, η μπάλα, το τρέξιμο, το παιχνίδι έχουν αντικατασταθεί από πληκτρολόγια και τηλεχειριστήρια. Ελάχιστες πια φυσικές κινήσεις και δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινότητά τους. Με αποτέλεσμα οι δείκτες παιδικής παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου να χτυπάνε σήμερα κόκκινο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια υπέρβαρα άτομα παγκοσμίως ενώ ΣΟΚ θα πρέπει να μας προκαλεί ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία!
Σήμερα περισσότερο από ποτέ η φυσική δραστηριότητα παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην νοητική, συναισθηματική και σωματική υγεία των παιδιών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα αφού μελέτες δείχνουν πόσο ευεργετικά επηρεάζει τον τρόπο ζωής τους. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που εντάσσουν την άσκηση στην καθημερινότητα τους τείνουν και ως ενήλικες να είναι σωματικά δραστήριοι, αποτελώντας έτσι την καλύτερη επένδυση στην προαγωγή της υγείας τους.
Τα οφέλη της κατάλληλης άσκησης στα παιδιά είναι:
- ανάπτυξη υγιούς μυοσκελετικού συστήματος
- αύξηση καρδιαγγειακής αντοχής
-βελτίωση στάσης σώματος
-βελτίωση ευλυγισίας, συντονισμού, ισορροπίας, αντίληψης χώρου.
-διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους
-μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων
-αύξηση αυτοπεποίθησης
-ενίσχυση κοινωνικότητας
-μείωση άγχους και κατάθλιψης
Όλοι οι επίσημοι Οργανισμοί στοχεύουν στην αύξηση συμπεριφορών που προάγουν την Υγεία μέσα από την ισορροπημένη διατροφή, την κατάλληλη τακτική άσκηση, την δημιουργική ενασχόληση, την ομαδικότητα, τη συνεργασία την καλλιέργεια και τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης υγιής συμπεριφοράς των παιδιών.
Οι γονείς ασκούν πολύ σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης αθλητικής και διατροφικής συνείδησης των παιδιών από τη φάση της εγκυμοσύνης κιόλας... θα πρέπει πρώτα οι ίδιοι λοιπόν να περνάνε τα σωστά μηνύματα ώστε να αποκτήσουν καλές συνήθειες και τα παιδιά τους.
Το σχολικό περιβάλλον, οι εκπαιδευτικοί, το κυλικείο επίσης έχουν ιδιαίτερο ρόλο και ευθύνη στην σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού, δημιουργώντας τους παράλληλα ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στα λανθασμένα πρότυπα που διαρκώς προβάλλουν τα Μ.Μ.Ε. Επίσης η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με σχολεία, Οργανισμούς και Ολυμπιονίκες - Πρωταθλητές μπορούν να συντελέσουν καταλυτικά στην ενημέρωση και στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου καθώς και στις συνθήκες διαβίωσης παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα και ουσιαστικά τα αποτελέσματα μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής προσπάθειας.
Σκοπίμως αφήνω τελευταίο τον ρόλο των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής από όποιο χώρο και αν εξασκούν το λειτούργημα (σχολεία, γυμναστήρια, γήπεδα, συλλόγους κλπ) για μένα ίσως είναι και ο πιο σημαντικός. Ο Γυμναστής λοιπόν που έχει σπουδάσει το αντικείμενο αυτό, πρώτα ο ίδιος πρέπει να αποτελεί το καλύτερο πρότυπο για τον αθλούμενό του, και θα πρέπει πάνω από όλους να είναι ο κύριος εμπνευστής, ο καθοδηγητής, ο άνθρωπος που θα κάνει το μικρό παιδί αλλά και τον ενήλικα να αγαπήσει την άσκηση στη ζωή του γενικότερα. Να τη βιώνει ευχάριστα, με τον σωστό τρόπο και να μεταλαμπαδεύσει όλα αυτές τις αξίες που προάγουν τον άνθρωπο σε ανώτερα επίπεδα. Ήθος, άμιλλα, συνεργασία, εθελοντισμό, δίκαιο, ειρήνη, χαρά συμμετοχής, δημιουργία, εξέλιξη. Αλλάζουμε τις ζωές τους... αλλάζουμε τον κόσμο μας !!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις