6 tips για σένα που ασχολείσαι με το τρέξιμο Για καλύτερες επιδόσεις άμεσα και χωρίς (πολύ) κόπο

Είτε τρέχεις στο διάδρομο του γυμναστηρίου, είτε ήδη προπονείσαι για τον επόμενο μαραθώνιο, υπάρχουν πάντα τρόποι να το κάνεις καλύτερα και να αυξήσεις τις επιδόσεις σου.

Πάρε πιο αργές αναπνοές
Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν τρέχουν είναι ότι προσπαθούν να εισπνέσουν πολύ αέρα. Ωστόσο, αντί να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα -δηλαδή περισσότερο οξυγόνο στους πνεύμονες- έχουν το ακριβώς αντίθετο γιατί όταν αναπνέουμε γρήγορα και έντονα δεν καταφέρνουμε να βγάλουμε επαρκείς ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από τους πνεύμονες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετός χώρος για οξυγόνο. Προσπάθησε να αναπνέεις σε πιο αργό ρυθμό και πιο χαλαρά και θα διαπιστώσεις ότι θα τρέχεις με μεγαλύτερη ευκολία. Δοκίμασε να κάνεις δύο βήματα σε κάθε εισπνοή και δύο σε κάθε εκπνοή.

Χαλάρωσε τα χέρια σου
Μήπως συνηθίζεις κι εσύ να σφίγγεις τις παλάμες, τα χέρια σου και γενικά όλο τον κορμό σου όταν τρέχεις; Αυτό από μόνο του μπορεί να σε κάνει να χρειάζεσαι τη διπλάσια ενέργεια και, κατά συνέπεια, να κουράζεσαι διπλά. Για να ελέγξεις εάν σφίγγεσαι υπερβολικά, δοκίμασε το εξής κόλπο: πάρε μια σελίδα χαρτί, κάνε τη ρολό και τρέξε μια μικρή διαδρομή κρατώντας το από την άκρη (σαν να κρατούσες μια σκυτάλη). Εάν όταν σταματήσεις, η άκρη του χαρτιού που κρατούσες είναι υπερβολικά τσαλακωμένη, τότε πρέπει να χαλαρώσεις.

Δήλωσε συμμετοχή σε έναν αγώναΔόξα το Θεό, τα τελευταία χρόνια, διοργανώνονται μαραθώνιοι, ημι-μαραθώνιοι και ένα σωρό άλλοι αγώνες δρόμου κάθε τρεις και λίγο σε όλη την Ελλάδα. Δήλωσε συμμετοχή στον επόμενο που θα πέσει στην αντίληψή σου. Η αίσθηση ότι δεν κάνεις απλά τζόγκινγκ αλλά προπονείσαι για έναν αγώνα θα σου δώσει το κίνητρο που ίσως χρειάζεσαι για να προσπαθήσεις περισσότερο.

Βάλε μουσική υπόκρουση
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εκτεταμένης έρευνας για το πώς επηρεάζει η μουσική τις αθλητικές επιδόσεις, θα έχεις κατά 15% καλύτερα αποτελέσματα εάν ακούς μουσική ενώ τρέχεις. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι ο ρυθμός της μουσικής σε αποσπά από το να σκέφτεσαι πόσο κουρασμένη μπορεί να είσαι. Όταν φτιάχνεις την play-list σου θυμήσου να βάζεις κομμάτια με διαφορετικό τέμπο, ώστε να ταιριάζουν σε κάθε διαφορετικό στάδιο της προπόνησής σου και, φυσικά, να σου αρέσουν, γιατί αυτό που έχει περισσότερη σημασία από όλα είναι να το διασκεδάζεις!

Τρέξε πιο αργά (για να πας πιο γρήγορα)
Μπορεί ο στόχος σου -όπως και όλων των δρομέων- να είναι να μπορέσεις να αυξήσεις ταχύτητα, ωστόσο μερικές φορές είναι σημαντικό να ρίχνεις το ρυθμό σου. Όταν προπονείσαι σε διαφορετικές αποστάσεις και διαφορετικούς ρυθμούς, βελτιώνεται συνολικά η φυσική κατάστασή σου κι αυτό θα σε βοηθήσει να κατακτήσεις στο άμεσο μέλλον τις μεγάλες ταχύτητες που τόσο ονειρεύεσαι. Δοκίμασε να κάνεις κάποιες προπονήσεις με χαμηλότερο ρυθμό αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση

Βάλε πρόγραμμα
Αν θέλεις να γίνεσαι όλο και καλύτερη, θα πρέπει να επιδείξεις αφοσίωση και πειθαρχία σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Βάλε ρεαλιστικούς στόχους (μην επιδιώξεις να τρέχεις κάθε απόγευμα εάν ξέρεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προλαβαίνεις περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα), αλλά όποιοι κι αν είναι τελικά, υποσχέοσυ να τους τηρήσεις. 

          madamefigaro.gr                               

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις