Περισσότερο αλκοόλ, μεγαλύτερος κίνδυνος καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου των ανδρών από καρκίνο παγκοσμίως

Όσο περισσότερο πίνει κανείς αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τιμ Στόκγουελ του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό για θέματα καρκίνου "BMC Cancer", αξιολόγησαν και συνέκριναν (μετα-ανάλυση) 27 δημοσιευμένες έρευνες πάνω στη σχέση αλκοόλ - καρκίνου του προστάτη. 
Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και με σχετικά λίγο αλκοόλ (έως δύο ποτά ή μερίδες τη μέρα), ο κίνδυνος για καρκίνο στον προστάτη αυξάνει κατά 8% σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου (περιλαμβάνει τόσο τους πρώην πότες, όσο και όσους ποτέ δεν ήπιαν) και κατά 23% σε σχέση μόνο με όσους δεν έχουν πιει ποτέ στη ζωή τους (εξαιρούνται εν προκειμένω οι πρώην πότες). Όσο η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος καρκίνου.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου των ανδρών από καρκίνο παγκοσμίως, αλλά στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ακόμη πιο συχνός. Δεδομένης της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το ζήτημα είναι σημαντικό από άποψη δημόσιας υγείας.
Το αλκοόλ είναι γνωστός παράγων κινδύνου για καρκίνο του μαστού και για καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, του παγκρέατος και του προστάτη (κάτι που επιβεβαιώνει η τελευταία μελέτη).
news.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις