Χρώματα στις τροφές: Μάθε τι βιταμίνες «δείχνει» κάθε χρώμα στα λαχανικά!

Λευκό

Καλές επιλογές:
Κρεμμύδι, σκόρδο, πατάτα, κουνουπίδι, λευκό νεκταρίνι.
Φυσικά χημικά:
 Aλισίνη και σελήνιο. Εκτός από ενισχυτικά της γεύσης, κάποιες λευκές τροφές εξασφαλίζουν υγιεινές σουλφίδες, που βοηθούν στην καταπολέμηση της LDL ή κακής χοληστερίνης και σταθεροποιούν την αρτηριακή πίεση. Η υγιής κυκλοφορία στις φλέβες του εγκεφάλου σε βοηθά να κάνεις πιο έξυπνα σχόλια ή παρατηρήσεις τη στιγμή που τα χρειάζεσαι.

ΚΟΚΚΙΝΟ

Καλές επιλογές:
Ντομάτα, πιπεριές, καρπούζι, ροζ γκρέιπφρουτ, φράουλα.
Φυσικά χημικά:
Λυκοπένιο. Ενισχύει την υγιή παραγωγή κυττάρων και την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους, που σημαίνει πως μπορεί να βοηθά τα μέρη του εγκεφάλου σου να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά. Συμπυκνωμένο και ζεσταμένο, π.χ., στη σάλτσα για μακαρόνια, απορροφάται καλύτερα από το σώμα. 

ΚΙΤΡΙΝΟ

Καλές επιλογές:
Λεμόνι, ανανάς, λάιμ, γκρέιπφρουτ, παπάγια.
Φυσικά χημικά:
Λιμονίνη, λουτεΐνη και βρομελαΐνη. Τα εσπεριδοειδή έχουν, επίσης, μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Τα χημικά αυτά συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών διατηρώντας τον εγκέφαλο πιο υγιή και προστατεύοντας από τις σχετικές με την ηλικία φθορές.

ΠΡΑΣΙΝΟ

Καλές επιλογές:
Λάχανο, κολοκύθι, αβοκάντο, σπαράγγι, σπανάκι, αχλάδι.
Φυσικά χημικά
: Λουτεΐνη, ινδόλες. Οι πράσινες τροφές είναι, επίσης, πλούσιες σε φολικόοξύ, που ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Μαζί με άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθά στην παραγωγή του DNA στο σώμα σου και διευκολύνει τον εγκέφαλό σου να χρησιμοποιήσει λιπαρά και πρωτεΐνες.

ΜΠΛΕ/ΜΟΒ

Καλές επιλογές:
Μύρτιλλο, δαμάσκηνο, κόκκινο σταφύλι, κόκκινο λάχανο, παντζάρι, μελιτζάνα.
Φυσικά χημικά:
 Ανθοκυανίνες και φαινόλες. Είναι οι αντιοξειδωτικές χρωστικές που δίνουν στο κόκκινο κρασί το χρώμα του, συμβάλλουν στην πρόληψη των βλαβών στα τοιχώματα των φλεβών του εγκεφάλου και διατηρούν υγιή τον εγκεφαλικό ιστό.

ΚΑΦΕ

Καλές επιλογές:
Καστανό ρύζι, ψωμί σίκαλεως, βρόμη, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, λιναρόσπορος, σπόροι σόγιας.
Φυσικά χημικά:
Λιγνάνες. Ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα. Μελέτες δείχνουν πως οι λιγνάνες μπορεί να σχετίζονται με πιο καθαρή σκέψη αλλά και καλή διάθεση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις