10 «μυστικά» για το περπάτημα

Αν την επόμενη φορά που κάνετε τσεκ απ ο γιατρός σας προτείνει αντί για φάρμακα… περπάτημα, μην απορήσετε. Η πιο απλή και ανώδυνη μορφή άσκησης είναι πραγματικό χρυσάφι για σώμα και πνεύμα.
Αμφιβάλετε;
Δείτε 10 μυστικά και όχι τόσο μυστικά οφέλη.
Επιβραδύνει τον νοητικό εκφυλισμό
Ακόμα και 2 χιλιόμετρα ανά εβδομάδα μπορούν να επιβραδύνουν τον εκφυλισμό των νοητικών λειτουργιών και να προστατέψουν τη δομή του εγκεφάλου έως και δέκα χρόνια παραπάνω σε υγιείς ανθρώπους. 
Βελτιώνει την ποιότητα ύπνου
Πάσχετε από αϋπνίες, λόγω στρες; Τρεις με τέσσερεις βόλτες την εβδομάδα για 30-40 λεπτά μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα ύπνου. Χωρίς φάρμακα, χωρίς βότανα.
Σας κάνει χαρούμενους
Μιλώντας για αϋπνίες και στρες, το περπάτημα έχει σχεδόν άμεση επίδραση στην διάθεση – προς το καλό. Άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μετά από τριάντα λεπτά περπάτημα μπορούν να περιμένουν άμεση βελτίωση της διάθεσής τους μετά το τέλος της βόλτας.  
Πολεμά τον διαβήτη
Σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, το περπάτημα συμβάλει στη δημιουργία μιας μαγικής δυάδας που προλαμβάνει παθήσεις όπως ο διαβήτης. Γυναίκες που περπατούν έστω και μια φορά την εβδομάδα, μάλιστα είχανν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη έως και 30%, σύμφωνα με αυτή την έρευνα. Αλλά ανεξαρτήτως φύλου, το περπάτημα βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και επίσης στον έλεγχο του βάρους.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Μόλις 30 λεπτά περπάτημα σε μία ημέρα αυξάνουν τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία συμβάλλουν στον… πόλεμο ενάντια σε καθημερινές επιθέσεις ιών και βακτηρίων και μας κρατούν υγιείς και ενεργούς. Μειώνοντας την φυσική δραστηριότητα, ρισκάρουμε να αρρωσταίνουμε περισσότερο.
Μειώνει τις… λιγούρες
Αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως ένας περίπατος 15 λεπτών μπορεί να μειώσει την κατανάλωση σοκολάτας που συνοδεύει συνήθως στρεσογόνες περιόδους στη ζωή μας. Το ίδιο ισχύει και για τα λοιπά γλυκά.
Προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού
Η άσκηση έχει αντικαρκινικές ιδιότητες γενικά, όμως έρευνα της Αμερικάνικης Εταιρείας Καρκίνου που εστίασε στο περπάτημα βρήκε πως οι γυναίκες που περπατούσαν επτά ή περισσότερες ώρες ανά εβδομάδα είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.
Απαλύνει τον πόνο της αρθρίτιδας
Η αρθρίτιδα ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μεγάλης ηλικίας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το συχνό περπάτημα μειώνει τους πόνους που συνδέονται με την νόσο, ενώ 3 με 5 χιλιόμετρα εβδομαδιαίως μπορούν ακόμα και να προλάβουν την εμφάνισή της. Το περπάτημα προστατεύει τις αρθρώσεις – ιδιαίτερα εκείνες του γονάτου και των ισχίων που είναι και οι πι επιρρεπείς στην οστεοαρθρίτιδα – «λιπαίνοντας» την περιοχή και δυναμώνοντας τους μύες που τις στηρίζουν.
Βοηθά στην δυσκοιλιότητα
Δεν… πάτε καθημερινά; Ακόμα και 15 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τη λειτουργία του εντέρου και να το επαναφέρουν στην τάξη. Επίσης, το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου παχέως εντέρου σε γυναίκες σε ποσοστό 31%.
Πολεμά τα γονίδια που αυξάνουν το βάρος
Σε έρευνα του Χάρβαρντ, μελετήθηκαν 32 γονίδια σχετικά με την παχυσαρκία σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους για να διαπιστωθεί πόσο αυτά τα γονίδια συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Σε όσους περπατούσαν συχνά, τα γονίδια αυτά είχαν ελαττώσει την επίδρασή τους στο μισό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις