Γυμναστική κατά της κυτταρίτιδας

Κάθε μορφής άσκηση βελτιώνει την κατάσταση της κυτταρίτιδας, ιδιαίτερα όμως η ήπια αερόβια γυμναστική, γιατί βελτιώνει τη γενική και την τοπική κυκλοφορία, προάγει την οξυγόνωση των ιστών, επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, αυξάνει την καύση λίπους και περιορίζει τα οιδήματα.
Γυμναστικές δραστηριότητες με πολύ καλά αποτελέσματα, όχι μόνο για την κυτταρίτιδα, αλλά γενικά για την υγεία, είναι κυρίως αυτές που κινητοποιούν μεγάλες μυϊκές ομάδες, όπως το ρυθμικό βάδισμα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, η κολύμβηση και οι ασκήσεις στα ειδικά όργανα καρδιαγγειακής εκγύμνασης (στατικό ποδήλατο, διάδρομος, στεπ, ελλειπτικό, κ.λπ.). Αντίθετα, οι πιο έντονες δραστηριότητες, τα ομαδικά σπορ που απαιτούν συναγωνισμό, τα βάρη και οι ασκήσεις τοπικής επίδρασης είναι λιγότερο αποτελεσματικές.
Βάδισμα: 30 λεπτά… αρκούν!
Το βάδισμα, με ρυθμό ταχύτερο από αυτόν μίας απλής βόλτας, είναι μία φυσική δραστηριότητα που μπορείτε να βάλετε εύκολα στη ζωή σας και να την κάνετε καθημερινή συνήθεια. Βαδίζοντας με πρόγραμμα, σύντομα θα παρατηρήσετε αισθητές βελτιώσεις τόσο στην κυτταρίτιδά σας, όσο και στη φυσική σας κατάσταση.
ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προθέρμανση: 5 λεπτά
Ξεκινήστε βαδίζοντας αργά και χωρίς ιδιαίτερη ένταση. Σιγά-σιγά, από λεπτό σε λεπτό, αυξήστε το ρυθμό σας.
Κυρίως πρόγραμμα: 20 λεπτά
Τα 5 πρώτα λεπτά: Διατηρήστε σταθερά ένα μέτριο ρυθμό βαδίσματος.
Τα επόμενα 2 λεπτά: Αυξήστε λίγο το ρυθμό, επιταχύνοντας τα βήματά σας.
Τα επόμενα 10 λεπτά: Βαδίστε 1 λεπτό με μέτριο ρυθμό και 1 λεπτό πιο γρήγορα, εναλλάσσοντας το ίδιο πέντε φορές.
Τα επόμενα 3 λεπτά: Διατηρήστε σταθερά ένα μέτριο ρυθμό βαδίσματος.
Χαλάρωμα - αποκατάσταση: 5 λεπτά. Μειώστε σιγά-σιγά το ρυθμό, επιβραδύνοντας τα βήματά σας.
ΟΔΗΓΙΕΣ Φορέστε άνετα ρούχα και ελαφρά, καλής ποιότητας, παπούτσια. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρονικό χρονόμετρο ή ρολόι χειρός, για να ελέγχετε τους ενδιάμεσους και τον τελικό χρόνο άσκησης. Μετράτε τους σφυγμούς σας περίπου κάθε 10 λεπτά, χωρίς να σταματάτε την άσκηση. Οι ανά λεπτό σφυγμοί σας πρέπει να μην υπερβαίνουν τον αριθμό που προκύπτει από την αφαίρεση της ηλικίας σας από το 180 (π.χ. αν είστε 40 ετών τους 140 σφυγμούς). Με τον καιρό, αυξήστε είτε την ένταση του βαδίσματος (περισσότερα βήματα ανά λεπτό) είτε τη συνολική διάρκειά του, αλλά ποτέ και τα δύο μαζί!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις