Τι είναι η βιταμίνη D και γιατί είναι τόσο απαραίτητη

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για πολλές βασικές λειτουργίες της ζωής, όπως η ανάπτυξη και αναδιαμόρφωση των οστών, η ανάπτυξη των κυττάρων, η μείωση των φλεγμονών, η βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ακόμα και η βελτίωση της υγείας του δέρματος.
Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη μαζί με τις βιταμίνες Α, Ε και Κ, και όπως υποδηλώνει το όνομα, οι τέσσερις αυτές βιταμίνες είναι διαλυτές σε λίπη. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες δεν αφήνουν πραγματικά το σώμα. Αντίθετα αποθηκεύονται. Εδώ είναι μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που κάνει η βιταμίνη D για εμάς:
Βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και το φώσφορο
Το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τα οστά και τα δόντια. Το ασβέστιο παίζει επίσης έναν πολύ μεγάλο ρόλο στη σύσπαση των μυών, ιδιαίτερα της καρδιάς. Άλλες λειτουργίες του ασβεστίου περιλαμβάνουν: μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, πήξη του αίματος, και ρύθμιση ορμονών. Ο φώσφορος λειτουργεί μαζί με το ασβέστιο για να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών. Ορισμένες λειτουργίες του φωσφόρου είναι: σωστή πέψη, σωστή μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, ενίσχυση της λειτουργίας των νεφρών, αυξημένα επίπεδα ενέργειας και αυξημένη συγκέντρωση. Βλέπετε λοιπόν, ότι χωρίς ασβέστιο και φώσφορο, το σώμα μας θα είχε πρόβλημα σε αρκετές σημαντικές του λειτουργίες. Και χωρίς τη βιταμίνη D, ο οργανισμός μας δεν θα ήταν σε θέση να απορροφήσει αυτά τα δυο πολύτιμα στοιχεία.
Αλληλεπιδρά με πολλά μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος
Έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί σαν ένα είδος ασπίδας κατά των βακτηρίων και άλλων ξένων ουσιών. Τα “Τ” κύτταρα είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταστρέφουν οποιαδήποτε “εισβολέα” και η βιταμίνη D παίζει έναν μεγάλο ρόλο στην ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων.
Η βιταμίνη D Μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας
Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που συνδέονται με την βιταμίνη D και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D τείνουν να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους, και μεγαλύτερη ποσότητα συσσωρευμένου λίπους στην κοιλιά τους.
Υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψει ή να καθυστερήσει οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα της άνοιας ή νόσου του Αλτσχάιμερ. Αλλά και για τους νεότερους, βοηθά στη συγκέντρωση, στη μνήμη και την ανταπόκριση των ερεθισμάτων, διεγείροντας το νευρικό σύστημα.
Mπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου
Η βιταμίνη D δρα σαν ελεγκτικός παράγοντας για τα “κακά” κύτταρα που αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται στα αρχικά στάδια του καρκίνου και μπορεί να επιβραδύνει ή να εξαλείψει την όλη διαδικασία. Οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου που αποτρέπει η σωστή πρόληψη βιταμίνης D είναι αυτοί του παχέος εντέρου και του ορθού.

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης D

Τώρα που γνωρίζετε όλα τα οφέλη της βιταμίνης D, ήρθε η ώρα να τη λάβετε κιόλας!
Από τον ήλιο (!)
Η βιταμίνη D έχει ένα ψευδώνυμο: «Η βιταμίνη του ήλιου». Ο ήλιος είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D. Αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο είστε πιο ευτυχισμένοι και πιο ενεργητικοί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από ότι είστε στους χειμερινούς μήνες. Το καλοκαίρι δεν υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις ανεπάρκειας βιταμίνης D και έναν σημαντικό λόγο. Οι άνθρωποι είναι πάντα έξω στον ήλιο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Μουρουνέλαιο
Αυτό το λίγο χάλια στη γεύση λάδι, προέρχεται από τον μπακαλιάρο και είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D. Μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού από αυτό το πράγμα μπορεί να σας δώσει αρκετή βιταμίνη D για την ημέρα – αν το αντέχετε.
Άλλα λιπαρά ψάρια
Εκτός από τον μπακαλιάρο, πολλά άλλα λιπαρά ψάρια είναι καλές πηγές της βιταμίνης D. Μερικά παραδείγματα είναι ο σολομός, ο τόνος, η τσιπούρα και το σκουμπρί.
Αυγά
Εάν είστε από αυτούς που τρώνε μόνο τα ασπράδια, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε κανα-δυο κρόκους στην ομελέτα σας. Τα ασπράδια των αυγών είναι μια τέλεια πηγή πρωτεϊνών, αλλά στον κρόκο είναι εκεί που βρίσκεται η πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών και κυρίως βιταμίνης D.
Γάλα
Το γάλα είναι μια εξαιρετική επιλογή για την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D. Μόνο βεβαιωθείτε ότι είναι χαμηλό σε λιπαρά.
Είναι πραγματικά σημαντικό να λαμβάνετε μια καλή ποσότητα βιταμίνης D. Αν δεν είστε σίγουροι για την ποσότητα που λαμβάνετε καθημερινά ή σε πιο επίπεδο είστε, κάντε μια εξέταση αίματος. Η πρόσληψη βιταμίνης D φαίνεται στις εξετάσεις και θα σας δώσει μια καλή ιδέα για το που βρίσκετε. Αν δεν είστε στο βέλτιστο επίπεδο, μην πανικοβληθείτε … απλά ξεκινήστε να καταναλώνετε περισσότερα από τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω και ίσως να χρειαστείτε λίγο περισσότερη ηλιοθεραπεία φέτος!
https://ensomati.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις