Πώς μετά το πασχαλινό φαγοπότι θα κάνετε αποτοξίνωση

Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα επτά ημερών μπορείτε να ανανεωθείτε και ταυτόχρονα να χάσετε περίπου τέσσερα κιλά

Το μεγάλο φαγοπότι της Κυριακής του Πάσχα είναι πια μια γλυκιά ανάμνηση. Καλό ήταν το γαστριμαργικό όργιο στο οποίο επιδοθήκαμε όλοι, αλλά επειδή η έλευση της Άνοιξης επιβάλλει λιγότερα ρούχα και πιο λεπτά υφάσματα, καιρός είναι να φροντίσουμε και τη σιλουέτα μας. Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης διάρκειας επτά ημερών μπορείτε να ανανεωθείτε και ταυτόχρονα να χάσετε περίπου τέσσερα κιλά.

Γιατί αποτοξίνωση και όχι δίαιτα;

Θα αναρωτιέστε ίσως γιατί σας προτείνουμε να ακολουθήσετε πρόγραμμα αποτοξίνωσης και όχι άλλη μια δίαιτα, όπως συνηθίζουμε; Η απάντηση είναι απλή. Στόχος δεν είναι μόνο η απώλεια των περιττών κιλών, αλλά η γενικότερη ανανέωση του οργανισμού.
Μια εβδομάδα αποχής από ραφιναρισμένο αλεύρι, ζάχαρη και καφεΐνη σας βοηθά να μειώσετε την κατακράτηση υγρών, να βελτιώσετε την διαδικασία της πέψης, να πάψετε να αισθάνεστε «φουσκωμένοι» και φυσικά να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες.
Η αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία επικεντρώνεστε στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Το πρόγραμμα αποτοξίνωσης που ακολουθεί, όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, χαρακτηρίζεται από ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά και είναι ασφαλές για κάθε υγιή ενήλικα. Δεν συνιστάται σε πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, παιδιά και εφήβους καθώς και σε γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν.

Τι να φάτε

Ακολουθείστε το παρακάτω πρόγραμμα διατροφής καθημερινά επί επτά ημέρες. Είναι πολύ σημαντικό να μασάτε αργά την τροφή και να κάθεστε. Έτσι τρώτε λιγότερο και απολαμβάνετε περισσότερο το γεύμα σας.
Μόλις ξυπνήσετε: Μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι πιείτε ένα ποτήρι μεταλλικό νερό, αφού πρώτα θα έχετε προσθέσει το χυμό μισού λεμονιού. Το λεμόνι διεγείρει τα υγρά του στομάχου. Στόχος είναι να πίνετε καθημερινά τουλάχιστον έξι ποτήρια νερό.
Πρωινό: Μισή ώρα αφότου έχετε ξυπνήσει φάτε ένα κομμάτι φρέσκου φρούτου, όπως μήλο, μπανάνα ή αχλάδι. Μισή ώρα αργότερα φάτε 1 με 2 κούπες του τσαγιού βρασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως αμάραντο, σίκαλη ή ακατέργαστο ρύζι. Αποφύγετε το κριθάρι, τη βρώμη και το σιτάρι διότι μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα πέψης. Για να κάνετε τα δημητριακά σας νοστιμότερα προσθέστε 2 κουταλιές του γλυκού φρέσκο χυμό φρούτων ή 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο ή βούτυρο.
Δεκατιανό: Κατά τις 11 το πρωί πιείτε 1 με 2 κούπες του τσαγιού νερό μέσα στο οποίο έχετε βράσει λαχανικά. Περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που αποβάλλουν τα λαχανικά κατά τη διαδικασία βρασμού, μετριάζει το αίσθημα της πείνας και παράλληλα σας ενυδατώνει.
Γεύμα: Μεταξύ 12 και 13 μμ φάτε τα λαχανικά που βράσατε. Επιτρέπονται όλοι οι συνδυασμοί. Εμείς σας προτείνουμε πατάτα, λάχανο, κόκκινη πιπεριά και πράσο. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αγνό παρθένο ελαιόλαδο, λίγο σκόρδο, αλάτι και αρωματικά χόρτα, όπως βασιλικό, μέντα και ρίγανη. Για περισσότερη ποικιλία μπορείτε να τρώτε και ωμά λαχανικά, προτιμώντας το μαρούλι, το καρότο, τις πιπεριές με ελαιόλαδο και χυμό μισού λεμονιού.
Απογευματινό: Στις 15.00 μμ ή και λίγο αργότερα πιείτε πάλι 1 έως 2 ποτήρια νερό μέσα στο οποίο βράσατε λαχανικά με λίγο αλάτι.
Δείπνο: Μεταξύ 6 και 7 μμ φάτε μια μερίδα βραστά ή ωμά λαχανικά. Ο λόγος που το δείπνο σας προγραμματίζετε τόσο νωρίς είναι διότι συντελείτε η διαδικασία της πέψης πολύ πριν πέσετε για ύπνο. Έτσι ο οργανισμός σας, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Μέχρι το επόμενο πρωί λοιπόν, μην καταναλώνετε στερεά τροφή. Μπορείτε όμως να πιείτε διάφορα ροφήματα, όπως τσάι, χαμομήλι και μέντα.

Συμπληρωματικές τακτικές αποτοξίνωσης

Συνδυαστικά με τη διατροφή υιοθετείστε και τις ακόλουθες συνήθειες, που θα δώσουν στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να αποβάλει τα ‘απορρίμματα’ από σημεία του σώματός σας όπως το έντερο, του πνεύμονες, το δέρμα και την ουροδόχο κύστη. Όσο καλύτερα εφαρμόσετε τις προτάσεις που ακολουθούν και όσο περισσότερο νερό καταναλώνετε, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να αισθανθείτε αδυναμία κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης.
Γυμναστείτε: Καθημερινά γυμναστείτε για περίπου μια ώρα. Ιδανικό είναι το περπάτημα και η ποδηλασία. Αν δεν μπορείτε να κάνετε συνεχόμενη τη άσκηση, μοιράστε την σε δυο μισάωρα. Η άσκηση βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ενώ μέσω της εφίδρωσης αποβάλλονται υγρά. Επιπλέον η άσκηση ευνοεί την κινητικότητα του εντέρου. Προτιμήστε την εκγύμναση σε ανοικτό χώρο.
Καλή λειτουργία του εντέρου: Φυσιολογικά κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα ‘ενεργείστε’ τουλάχιστον μια φορά ημερησίως (αλλά δυο φορές είναι καλύτερα). Σε περίπτωση που την πρώτη ημέρα της αποτοξίνωσης αντιμετωπίσετε πρόβλημα με την λειτουργία του εντέρου, μπορείτε να πιείτε 1 ή 2 φλιτζάνια τσάι βοτάνων.
Χρησιμοποιείστε φυσικό σφουγγάρι: Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αποτοξίνωσης, όταν κάνετε μπάνιο τρίψτε απαλά το δέρμα σας με φυσικό σφουγγάρι που θα προμηθευθείτε από το φαρμακείο. Βοηθά το δέρμα σας να αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα, καθαρίζει σε βάθος και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Κάντε σάουνα: Αν υπάρχει κοντά σας κάποιο γυμναστήριο που διαθέτει σάουνα επισκεφθείτε το. Είκοσι λεπτά σάουνας βοηθούν τον οργανισμό σας να αποβάλλει υγρά που έχει κατακρατήσει. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε σάουνα, κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Μείνετε μέσα στην μπανιέρα για 5 έως 10 λεπτά. Δυο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές.
Αποφορτιστείτε: Σημασία έχει κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης να είστε ήρεμοι. Αποφύγετε λοιπόν την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων και απέχετε γενικώς από πράγματα που σας φορτίζουν συναισθηματικά. Στο ελεύθερο χρόνο σας προτιμήστε να ακούσετε απαλή μουσική ή να διαβάσετε κάποιο βιβλίο.

Αντιμετωπίστε τις παρενέργειες

Όπως προαναφέραμε το πρόγραμμα αποτοξίνωσης ενδείκνυται για άτομα απολύτως υγιή, διότι κατά τη διάρκεια του ενδέχεται να έρθετε αντιμέτωποι με συμπτώματα όπως κόπωση, κεφαλαλγίες, πείνα, ναυτία και ευερεθιστότητα. Αυτό συμβαίνει λόγω της αποχή σας από ουσίες στις οποίες ήσαστε ‘εθισμένοι’ όπως για παράδειγμα η καφεΐνη. Πάντως τα συμπτώματα είναι παρόντα συνήθως μόνο τις δυο πρώτες μέρες, μετά ο οργανισμό σας θα προσαρμοστεί.
Κόπωση: Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την κόπωση είναι με άσκηση. Ακούγεται ίσως περίεργο, αλλά μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Φυσικά μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό, διότι η αφυδάτωση σας δημιουργεί αίσθημα κόπωσης. Αν αισθάνεστε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κοιμηθείτε για περίπου 30 λεπτά το απόγευμα ή κοιμηθείτε νωρίτερα το βράδυ.
Κεφαλαλγίες: Οι πονοκέφαλοι είναι συνήθως παρόντες το πρώτο 24ωρο, κυρίως λόγω της μη λήψης καφεΐνης. Πίνετε πολύ νερό και φροντίστε την καλή λειτουργία του εντέρου σας, σίγουρα θα αισθανθείτε καλύτερα.
Πείνα: Αν αισθανθείτε ότι πεινάτε νωρίς το απόγευμα, καταναλώστε μικρή ποσότητα πρωτεϊνών, δηλαδή ½ με 1 κούπα του τσαγιού όσπρια ή φρέσκα φασολάκια, ή 1.400 έως 1.800 γραμμάρια κοτόπουλο ή ψάρι στον ατμό.
Ναυτία: Πιείτε ρόφημα μέντας ή τζίτζερ, θα σας μετριάσει το αίσθημα της ναυτίας. Μην ξεπεράσετε τα τρία φλιτζάνια ημερησίως.
Ευρεθιστότητα: Η αποχή από την καφεΐνη και την ζάχαρη ενδεχομένως να σας προκαλεί εκνευρισμό. Ηρεμήστε κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο, ακούγοντας απαλή μουσική ή διαβάζοντας το αγαπημένο σας βιβλίο.

Τα μυστικά της επιτυχίας

Σημείο κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος αποτοξίνωσης είναι το ‘πότε’ θα ξεκινήσετε. Επιλέξτε μια εβδομάδα χωρίς επιβαρημένο, κοινωνικά και επαγγελματικά, πρόγραμμα. Η καλύτερη μέρα για να ξεκινήσετε είναι η Παρασκευή ή το Σάββατο διότι αν νιώσετε κόπωση ή κεφαλαλγία θα τα αντιμετωπίσετε καλύτερα στο σπίτι παρά στο γραφείο.
Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών θα σας εξασφαλίσει 1.400 θερμίδες ημερησίως, ενώ θα πίνετε μόνο νερό και μη καφεϊνούχα ροφήματα. Προμηθευθείτε λοιπόν, όλα όσα χρειάζεστε για την αποτοξίνωση πριν ξεκινήσετε. Έτσι δεν θα μπείτε σε πειρασμό να φάτε κάτι εκτός προγράμματος. Τέλος, αν δεν είστε σπίτι την ώρα του γεύματος ή του δείπνου προετοιμάστε το φαγητό και πάρτε το μαζί σας.







πηγη.in.gr
Πώς μετά το πασχαλινό φαγοπότι θα κάνετε αποτοξίνωση | in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις