Διατροφή: Αποτοξίνωση σε δέκα απλά βήματα

Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποιο συγκεκριμένο διαιτολόγιο, προτιμήστε εκείνο που θα σας ωθήσει προς έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, χωρίς να σας «υποχρεώσει» σε πολύ αυστηρούς περιορισμούς
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης εμφανίζονται σε διάφορες μορφές: δίαιτες νηστείας, δίαιτες φρούτων και φυσικών χυμών ή ακόμα και δίαιτες με έμφαση στους ωμούς καρπούς ή τα προϊόντα ολικής άλεσης, με τον παράλληλο αποκλεισμό των επεξεργασμένων τροφίμων.
Την περίοδο αυτή, μετά τις διατροφικές υπερβολές του Πάσχα και με το καλοκαίρι προ των πυλών, ανάλογα διαιτολόγια φαντάζουν ιδανικά για την γρήγορη απώλεια βάρους αλλά και την παράλληλη αποτοξίνωση του οργανισμού. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι κανόνες για τη σωστή διατροφή προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα!
Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποιο συγκεκριμένο διαιτολόγιο, προτιμήστε εκείνο που θα σας ωθήσει προς έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, χωρίς να σας «υποχρεώσει» σε πολύ αυστηρούς περιορισμούς.
Για τον επιτυχή σχεδιασμό ενός τέτοιου διατροφικού σχήματος, ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιάννης Χρύσου μας συμβουλεύει να εστιάσουμε στα ακόλουθα βήματα:

Βήμα 1ο

Ορίστε τις πρώτες 7 μέρες κατά τις οποίες θα ξεκινήσετε την προσπάθειά σας. Διαλέξτε ημέρες που δεν έχετε προγραμματισμένες κοινωνικές εκδηλώσεις ή πολύ έντονο εργασιακό πρόγραμμα. Έτσι, θα μπορέσετε να τηρήσετε πιο εύκολα τα σχέδιά σας.

Βήμα 2ο

Μηδενίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και περιορίστε το κάπνισμα και την κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων, 2-3 ημέρες πριν την έναρξη του σχεδίου σας. Τις ημέρες αυτές, αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα οποία, ειδικά τις πρώτες μέρες της προσπάθειάς σας, θα πρέπει να αποτελούν το κύριο μέσο κορεσμού.

Βήμα 3ο

Καλό είναι το πρωινό σας να περιλαμβάνει φρούτα και ξηρούς καρπούς ή άλλα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας όπως το ταχίνι ή το φυστικοβούτυρο. Τα κυρίως γεύματα πρέπει να έχουν ως βάση ωμά λαχανικά όπως σπανάκι, πιπεριές, σπαράγγια, καρότα, κολοκύθια, μαρούλι ή τομάτα κ.α. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να έχετε λαχανικά και στα μικρογεύματά σας.

Βήμα 4ο

Σε κάθε γεύμα προσθέστε τουλάχιστον ½ φλιτζάνι καστανό ρύζι, κινόα ή ψωμί ολικής άλεσης, για την παροχή ενέργειας. Η ποσότητα αυτή θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες σας. Η ελάχιστη ποσότητα αντιστοιχεί σε μία γυναίκα μικρής σωματικής διάπλασης, με περιορισμένη φυσική δραστηριότητα και θα πρέπει να αυξάνεται αναλογικά με το πόσο μεγαλύτερη είναι η σωματική διάπλαση και εντονότερη η φυσική δραστηριότητα του κάθε ατόμου.

Βήμα 5ο

Αποφύγετε το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά κατά τις πρώτες ημέρες. Αντί αυτών, προτιμήστε το ψάρι, το αυγό και τα όσπρια ως πηγές πρωτεΐνης. Συμπεριλάβετε τουλάχιστον 1 μερίδα σε ένα από τα κυρίως γεύματα της ημέρας σας. Για μικρογεύματα, επιλέξτε ωμούς ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Βήμα 6ο

Ως πηγή λίπους, προσθέστε μικρή ποσότητα ελαιολάδου στις σαλάτες σας και ταχίνι στα μικρογεύματά σας.

Βήμα 7ο

Εάν γυμνάζεστε τακτικά, μην αυξήσετε την ένταση και την διάρκεια της προπόνησης τις ημέρες που αλλάζετε τη διατροφή σας. Εάν δεν είστε δραστήριοι, ξεκινήστε με ένα τακτικό περπάτημα. Αποφύγετε, όμως, την έντονη άσκηση κατά τις πρώτες ημέρες της προσπάθειάς σας.

Βήμα 8ο

Πίνετε άφθονο νερό. Προσπαθήστε να πίνετε – βάσει σχεδίου – 1 ποτήρι πριν από κάθε γεύμα και ακόμα 2 ποτήρια μεταξύ των γευμάτων.

Βήμα 9ο

Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων 7 ημερών, ξεκινήστε σταδιακά να αυξάνετε την ποσότητα πρόσληψης συγκεκριμένων τροφών όπως, για παράδειγμα, τα δημητριακά ολικής άλεσης. Καταναλώστε μία φορά την εβδομάδα το αγαπημένο σας τρόφιμο σε ελεγχόμενη ποσότητα και συνεχίστε να αποφεύγετε (ή τουλάχιστον να περιορίζετε,  κατά το δυνατόν) τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Όταν επιθυμήσετε κάποιο γλυκό, προτιμήστε μια υγιεινή επιλογή όπως ο χαλβάς από ταχίνι, που είναι πλούσιος σε μαγνήσιο, ασβέστιο, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Βήμα 10ο

Πιστέψτε στην προσπάθειά σας, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην βελτίωση της εικόνας του σώματός σας αλλά και στην βελτίωση του πως αισθάνεστε συνολικά.

Τι θα χρειαστείτε

Σύμφωνα με τον κ. Χρύσου, οι προμήθειες που θα χρειαστείτε είναι λίγες, πράγμα που καθιστά εύκολο το να τις έχετε στη διάθεσή σας όπου και να είστε:
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
  • Προϊόντα ολικής άλεσης όπως καστανό ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί ολικής, κινόα κ.α.
  • Ψάρι, αυγά και όσπρια.
  • Ωμούς ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και ταχίνι.

Τελευταίες οδηγίες

«Διασφαλίστε ότι θα προσλαμβάνετε καθημερινά τουλάχιστον 1.200 θερμίδες οι γυναίκες και 1.500 θερμίδες οι άνδρες και υπολογίστε πως θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη αυτή, ανάλογα με το επίπεδο γενικής δραστηριότητας και φυσικής άσκησης. Τέλος, έχετε κατά νου ότι η προσπάθεια αυτή δεν διαρκεί μόλις μια εβδομάδα αλλά αρκετά περισσότερο, εάν επιθυμείτε τα αποτελέσματά της να είναι μόνιμα», υπογραμμίζει ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.
in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις