Τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμπι μας προστατεύουν από την άνοια

Νέα ευρήματα ότι η αεροβική άσκηση ωφελεί την υγεία του εγκεφάλου αποκαλύπτει μια νέα, πολυετής μελέτη, σε περισσότερους από 2.000 εθελοντές.

Η συστηματική άσκηση μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη συρρίκνωση λόγω ηλικίας και την άνοια, επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη.
Σε πολυετή μελέτη με εκατοντάδες εθελοντές, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η συχνή ποδηλασία περιόριζε την εκφύλιση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι την ίδια δράση ασκεί κάθε άσκηση που κάνει την καρδιά να κτυπά πιο γρήγορα και δυνατά.
Η φαιά ουσία του εγκεφάλου φυσιολογικά συρρικνώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η συνέπεια είναι η εκδήλωση νοητικών δυσλειτουργιών, όπως οι διαταραχές μνήμης και οι δυσκολίες στην επίλυση προβλημάτων.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αεροβικές ασκήσεις αμβλύνουν το πρόβλημα, διότι διεγείρουν την παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο. Αεροβικές ασκήσεις είναι, μεταξύ άλλων, το τρέξιμο, η ποδηλασία, το βάδην και η κολύμβηση.Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων της Βόννης. Σε αυτήν συμμετείχαν 2.013 εθελοντές, μέσης ηλικίας 52 ετών κατά την έναρξή της.
Οι ερευνητές τούς εξέταζαν περιοδικά από το 1997 έως το 2012, αξιολογώντας την καρδιοαναπνευστική ικανότητά τους. Όπως διαπίστωσαν, όσοι γυμνάζονταν συστηματικά είχαν περισσότερη φαιά ουσία και μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου. Και οι δύο αυτές παράμετροι παίζουν ρόλο στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και τη γήρανση.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings. Τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι η καρδιοαναπνευστική ικανότητα σχετίζεται με την υγεία του εγκεφάλου.

Οφέλη και στην τρίτη ηλικία

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, κατέγραφαν την καρδιοαναπνευστική ικανότητα των εθελοντών μετρώντας την πρόσληψη οξυγόνου όταν έκαναν στατική ποδηλασία. Επιπλέον, τους υπέβαλλαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.
Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η άσκηση σχετίζεται με βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου και επιβραδυμένη απώλεια της φαιάς ουσίας. Το πιο εκπληκτικό εύρημα, όμως, είναι ότι η άσκηση φαίνεται να ωφελεί ιδιαιτέρως τις δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις νοητικές λειτουργίες.
«Διαπιστώσαμε ότι η φαιά ουσία ήταν περισσότερη στις δομές αυτές και όχι σε όσες σχετίζονται με τις κινητικές λειτουργίες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Ronald Petersen, νευρολόγος στην Mayo Clinic, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. «Το εύρημα αυτό αποτελεί έμμεση ένδειξη ότι η αεροβική άσκηση επηρεάζει θετικά τις νοητικές λειτουργίες, ακόμα και στα άτομα της τρίτης ηλικίας».
Ανάμεσα στις δομές του εγκεφάλου που φάνηκε να ωφελούνται από την άσκηση, συμπεριλαμβάνονται ορισμένες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο οι ερευνητές λένε πως είναι πρόωρο να λεχθεί ότι η τακτική αεροβική άσκηση μπορεί να αποτρέψει τη νόσο.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, η καλή καρδιοαναπνευστική κατάσταση θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς μειώνει:
  • Την μελλοντική καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα
  • Τον κίνδυνο αναπτύξεως διάφορων μορφών καρκίνου
  • Πιθανώς, την ατροφία του εγκεφάλου
Πηγή : iatropedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις