Τροφές που αυξάνουν τη χοληστερόλη σας – και πιθανώς δεν το γνωρίζατε

 

Η υψηλή LDL "κακή" χοληστερόλη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ξέρετε κάποιες "κρυφές" αιτίες που την αυξάνουν; Οι τιμές της χοληστερόλης στο αίμα σχετίζονται με πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι η διατροφή – η καθιστική ζωή είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, αλλά δεν θα τον αναλύσουμε τώρα! Και ίσως γνωρίζετε ότι τα κορεσμένα λιπαρά, τα θαλασσινά, ορισμένα κρέατα και άλλες τροφές είναι πλούσιες σε χοληστερόλη και τις περιορίζετε. Τι συμβαίνει όμως με τις "άγνωστες" πηγές της; Ας δούμε κάποιες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη χοληστερόλη που θα μας βοηθήσουν να επιλέγουμε με μεγαλύτερη επίγνωση το φαγητό μας.

Τρόφιμα που αυτοχαρακτηρίζονται ως "χαμηλά σε χοληστερόλη"

Ακόμη κι αν σε ένα τρόφιμο υπάρχει αυτός ο ισχυρισμός, δεν θα πρέπει να το θεωρούμε "αθώο" αλλά να διαβάζουμε -όπως πρέπει να κάνουμε σε κάθε συσκευασμένο τρόφιμο- την ετικέτα με τα διατροφικά του χαρακτηριστικά. Εάν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα ή/και τρανς λιπαρά, τότε μπορεί να αυξήσει την LDL (κακή) χοληστερόλη στο αίμα σας. Ένας ακόμη πιθανός κίνδυνος είναι διαβάζοντας ότι είναι χαμηλό σε  χοληστερόλη να αφεθείτε και να φάτε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ την ενδεδειγμένη, αυξάνοντας τελικά την συνολική σας πρόσληψη.

Ο αγαπημένος σας καφές 

Ο πρωινός σας καφές μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα σας εξαιτίας της καφεστόλης που περιέχει, μιας ουσίας στους κόκκους του που αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα. Μελέτη βρήκε ότι ο ελληνικός καφές είχε τη μεγαλύτερη ποσότητα καφεστόλης, ο στιγμιαίος καφές και ο καφές φίλτρου είχαν αμελητέες ποσότητες και ο εσπρέσο είχε μέτριες ποσότητες. Όχι, δεν χρειάζεται να κόψετε τον καφέ σας, απλά περιοριστείτε σε έως δύο φλιτζάνια τη μέρα ποσότητα που έχει βρεθεί ότι είναι έως και ευεργετική για την υγεία μας. 

* Αγαπάτε τον καφέ; Νέα μελέτη αποκαλύπτει σημαντικά οφέλη του

Ταϊλανδέζικο φαγητό

Αν αγαπάτε την εξωτική κουζίνα ίσως πρέπει να περιορίσετε τις φορές που την απολαμβάνετε καθώς πολλά από τα φαγητά της ταϊλανδέζικης κουζίνας έχουν ένα κοινό συστατικό: το γάλα καρύδας. Είναι το συστατικό που "δένει" το κάρι και είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Οι ιδανικές επιλογές είναι τα φαγητά στον ατμό ή όσα είναι φτιαγμένα με φυτικό λάδι. 

Μείγμα δημητριακών για το πρωινό και μπάρες

Τα δημητριακά είναι υγιεινά, όταν όμως γίνεται επεξεργασία τους για να αναμιχθούν και να καταναλωθούν ως granola, μείγμα δημητριακών για πρωινό, τότε μπορεί να περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά. Προτιμήστε για το πρωινό σας βρώμη που θα σας προσφέρει περίπου το 20% της ημερήσιας ανάγκης για φυτικές ίνες και προσθέστε μέλι για να δώσετε τη γλυκιά γεύση που θα σας βοηθήσει να ξυπνήσετε. 

* Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα βρώμη

Για τους ίδιους λόγους θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά στις μπάρες δημητριακών. Μπορεί να εκπλαγείτε από την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν ορισμένες και αποφεύγετε όσες έχουν μεγάλη ποσότητα σε τροπικά έλαια όπως λάδι καρύδας.

Παρέχεται από: capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις