Τσίτα τα γκάζια: Πως θα μεγιστοποιήσεις την ένταση στο γυμναστήριο

Αυτοσυγκέντρωση, ενέργεια, καφεΐνη, μουσική, περιβάλλον, επίβλεψη, πρόγραμμα, στόχος! Έτσι μόνο θα πας την ένταση της άσκησης στα ύψη!Η ένταση αποτελεί μια από τις βασικότερες παραμέτρους στη προπόνηση δύναμης. Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι κοινά για τα περισσότερα είδη προπόνησης: α) υψηλός ρυθμός εκτέλεσης β) υπομέγιστες και μέγιστες προσπάθειες γ) συγκεκριμένοι χρόνοι εξάσκησης και διαλείμματος. Ενώ οι περισσότεροι αθλητές γνωρίζουν τα οφέλη της εξάσκησης με υψηλό ρυθμό δύσκολα καταφέρνουν να κρατήσουν ψηλά το επίπεδο διέγερσης σε ολόκληρη τη διάρκεια της προσπάθειας.

Παρακάτω αναφέρονται μερικοί τρόποι αύξησης και διατήρησης της έντασης στη προπόνηση.

1. Αυτοσυγκέντρωση

Η διαδικασία της αυτοσυγκέντρωσης ξεκινά ουσιαστικά πολύ πριν τη προπόνηση και κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της προσπάθειας. Η έκφραση ''δεν μπορώ να γυμναστώ χωρίς παρέα'' αποτελεί φθηνή δικαιολογία, αφού η μέγιστη προσπάθεια απαιτεί εσωτερικό διάλογο. Συγκεντρωθείτε στη προπόνηση, δώστε όλη τη δύναμη που κρύβεται μέσα σας, νιώστε την ευχαρίστηση της απόλυτης εκτόνωσης.

2. Ενέργεια

Δεν πας στο πόλεμο χωρίς πολεμοφόδια. Το σώμα πρέπει να είναι έτοιμο ενεργειακά για να δώσει τη μεγάλη μάχη. Ένα εύπεπτο γεύμα δυο με τρεις ώρες πριν από τη προπόνηση μπορεί να περάσει τη προσπάθεια μας σε άλλο επίπεδο. Το γεύμα θα περιέχει κυρίως υδατάνθρακες και ένα μέρος πρωτεΐνης.

3. Καφεΐνη

Ο ρόλος της καφεΐνης ως διεγερτικό είναι αναμφισβήτητος. Η δράση της κορυφώνεται περίπου μια ώρα μετά την κατανάλωση, η οποία μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Δημοφιλέστερος όλων είναι τα διάφορα είδη καφέ που καταναλώνουμε καθημερινά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεϊνούχων καθημερινά δεν επηρεάζονται σημαντικά από τη χρήση τους, αφού ο οργανισμός τους έχει αποκτήσει σχετική ανοσία στη δράση της ουσίας.

Στείλτε τις δικές σας απορίες στο fitness@men24.gr

4. Μουσική

Όσο και αν ακούγεται παράξενο η δυνατή μουσική μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της έντασης στη προσπάθεια. Οι έντονοι ρυθμικοί ήχοι διεγείρουν άμεσα το νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει το επίπεδο της προσπάθειας. Ιδανικά εργαλεία προπόνησης είναι τα πολύ μικρά mp3 player τα οποία δεν ενοχλούν στη κίνηση. Η ηχορύπανση του γυμναστηρίου αποτελεί αρνητικό παράγοντα συγκέντρωσης.

5. Περιβάλλον

Ο χώρος παίζει καθοριστικό ρόλο στο κομμάτι της ψυχολογίας, επηρεάζοντας θετικά ή αρνητικά τις προσπάθειες μας. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν φέρνουμε στο μυαλό μας δυνατές προπονήσεις τις συνδέουμε με συγκεκριμένα μέρη που έχουμε προπονηθεί ή που θα θέλαμε να προπονηθούμε. Διαλέξτε ένα μέρος που να σας εμπνέει χωρίς να είναι απόλυτο κριτήριο η πολυτέλεια.

6. Επίβλεψη

Η μέγιστη προσπάθεια απαιτεί αίσθημα απόλυτης ασφάλειας. Η επιτήρηση είναι αδιαπραγμάτευτος κανόνας προπονήσεων με ένταση. Ο ασκούμενος αποδίδει τα μέγιστα μόνο όταν είναι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσει από τη προσπάθεια του. Ο τρόπος επίβλεψης είναι συγκεκριμένος και απαιτεί βασικές γνώσεις εξάσκησης.

Στείλτε τις δικές σας απορίες στο fitness@men24.gr

7. Πρόγραμμα

Η σωστή κατανομή των δυνάμεων είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να διατηρήσουμε υψηλό ρυθμό εκτέλεσης σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Εάν δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αρχή και το τέλος της προσπάθειας τότε δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε ουσιαστικά τίποτα. Σημαντικός παράγοντας είναι και η ακριβής εκτέλεση της σειράς των ασκήσεων έτσι ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος προπόνησης ψάχνοντας.

8. Στόχος

Βαλτέ συγκεκριμένους στόχους και κυνηγήστε τους. Οι σκέψεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης επικεντρώνονται σε αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε και όχι στα καθημερινά μας προβλήματα. Μόνο εάν ξέρω τι ακριβώς κυνηγώ θα δοθώ απόλυτα σε αυτό. Οι στόχοι θα πρέπει να είναι εφικτοί και συχνά να αναπροσαρμόζονται.
men24.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις