Τα μυστικά του μεταβολισμού

Από τη γενετική προδιάθεση και την κίνηση στις τροφές και το σεξ όλοι οι παράγοντες που καθορίζουν το πόσο καλά λειτουργούν ο μεταβολισμός του σώματος σου.


 
Συχνά ακούμε ανθρώπους να αποδίδουν τα παραπανήσια τους κιλά στη κακή λειτουργία του μεταβολισμού ή αντίθετα εκθειάζουν τη μεταβολική ικανότητα κάποιου που τρώει όσο θέλει και παραμένει αδύνατος. Η αλήθεια είναι ότι ο μεταβολισμός επηρεάζει άμεσα την ανθρώπινη λειτουργία, μεταβάλλοντας ουσιαστικά το ρυθμό καύσης των θερμίδων στο σώμα μας.

Τι είναι τελικά ο μεταβολισμός;
Η διαδικασία του μεταβολισμού περιλαμβάνει όλες τις βιοχημικές διεργασίες που εμπλέκονται στη μετατροπή της χημικής ενέργειας σε κινητική. Με απλά λόγια θα μπορούμε να περιγράψουμε το μεταβολισμό ως μια σειρά εργασιών που συντελούνται στο σώμα η οποία μετατρέπει τις τροφές σε ανθρώπινες λειτουργίες, δηλαδή τα τρόφιμα σε ζωή. Οι αντιδράσεις του μεταβολισμού πραγματοποιούνται με τη βοήθεια ειδικών παραγόντων, η κακή λειτουργία των οποίων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως παχυσαρκία, αύξηση τοπικού πάχους, άνοδο της χοληστερίνης, διαβήτη και πολλά άλλα μεταβολικά νοσήματα.

Βασικός μεταβολισμός
Βασικός μεταβολισμός ονομάζεται το ελάχιστο ποσό ενέργειας που σπαταλά ο οργανισμός για τη διεξαγωγή των βασικών λειτουργιών του σώματος όπως αναπνοή, πέψη, καρδιακή λειτουργία, κυκλοφορία του αίματος.

Παράγοντες που επηρεάζουν το βασικό μεταβολισμό

Γενετική

Η αλήθεια είναι ότι η καλή λειτουργία του μεταβολισμού είναι όντως θέμα γονιδίων και διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Ηλικία

Η ηλικία επηρεάζει αντίστροφα τη λειτουργία του μεταβολισμού. Έχει βρεθεί ότι κάθε δεκαετία ο μεταβολισμός μειώνεται περίπου στο 2%. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή έρχεται κοντά στην ηλικία των τριάντα.

Φύλο

Είναι γεγονός ότι οι άνδρες έχουν καλύτερο μεταβολισμό από τις γυναίκες. Ο αυξημένος μυϊκός ιστός που υπάρχει στο ανδρικό σώμα αποτελεί την κυριότερη αιτία.

Κίνηση

Η έντονη σωματική άσκηση επηρεάζει σημαντικά τη μεταβολική λειτουργία. Όπως προαναφέρθηκε ο αυξημένος μυϊκός ιστός αυξάνει το βασικό μεταβολισμό ακόμα και τις ώρες που δεν γυμναζόμαστε.

Γάλα

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν ασβέστιο μπορούν να αυξήσουν το βασικό μεταβολισμό. Αντίθετα η έλλειψη ασβεστίου οδηγεί τον οργανισμό στην αντίθετη κατεύθυνση διατήρησης των αποθεμάτων.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολισμό και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που το σωματικό βάρος αυξάνει όταν το κόβουμε. Μη ξεγελιέστε ο καπνός του τσιγάρου σκοτώνει, η αύξηση του μεταβολισμού οφείλεται στην αμυντική λειτουργία του οργανισμού.

Συχνά γεύματα
Ο μεταβολισμός λειτουργεί πολύ καλύτερα εάν κάνουμε συχνά και ελαφριά γεύματα. Όταν το σώμα δέχεται συχνά τροφή δεν έχει λόγο να αποθηκεύσει ενέργεια. Η διαδικασία της πέψης παράλληλα καταναλώνει πολύ μεγάλες ενεργειακές ποσότητες.

Πρωτεΐνη

Ο αυξημένος μυϊκός ιστός οδηγεί σε αυξημένη λειτουργία του μεταβολισμού. Αυξημένος μυϊκός ιστός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αρκετή πρωτεΐνη στα γεύματα.

Καφεΐνη

Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει προσωρινά την λειτουργία του μεταβολισμού. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που δεν είναι συνηθισμένοι στον καφέ επηρεάζονται ουσιαστικά από τη καφεΐνη, αντίθετα οι εξαρτημένοι “καφεϊνομανείς” πολύ λιγότερο.

Ύπνος

Αν και είναι αρκετά πολύπλοκο να εξηγηθεί, η έλλειψη και η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του μεταβολισμού. Έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται περισσότερο έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα, κατάσταση η οποία συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Σεξ

Ναι και αυτό βοηθά. Ο άνθρωπος κάνοντας σεξ προκαλεί την έκκριση ενδορφίνων και αυτό συμβάλει αρκετά στη καύση θερμίδων. Άφοβα!

http://www.men24.gr/html/ent/320/ent.105320.asp

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις