6 διατροφικές παγίδες που θα σας φορτώσουν θερμίδες (χωρίς να το καταλάβετε)

 d7d516dddb288df79ff86e8192ff0285_M.jpg

Κάνετε δίαιτα και δεν αδυνατίζετε; Ιδού η αιτία...

Kόψατε τις σοκολάτες, τα μπισκότα, το junk food, τρώτε ελάχιστα το βράδυ και παρόλ' αυτά δεν λέτε να χάσετε γραμμάριο; Πριν απελπιστείτε και πέσετε με τα μούτρα στο φαγητό από την απογοήτευση, ψάξτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο για τυχόν παρασπονδίες που κάνετε, άθελά σας πάντα. Γιατί κακά τα ψέματα, οι θερμίδες και τα λιπαρά μπορεί να κρύβονται εκεί που δεν το περιμένετε.

1. Smoothies και χυμοί φρούτων: Πόσες φορές έχετε προτιμήσει αντί να φάτε ένα πορτοκάλι, να πάρετε ένα χυμό από το περίπτερο ή ένα φρουτένιο smoothie στην καφετέρια; Μέγα λάθος! Τα συγκεκριμένα ροφήματα, μπορεί να έχουν γεύση φρούτων, αλλά δυστυχώς δεν μοιάζουν με αυτά ούτε στα θρεπτικά συστατικά ούτε και στις θερμίδες. Μπορεί να θεωρούμε ότι επειδή είναι ροφήματα δεν μετρούν ως πηγές λιπαρών, ωστόσο, μας φορτώνουν ίσως και με ισάξια ποσότητα θερμίδων με ένα γεύμα. Οπότε, την επόμενη φορά που θα είστε μεταξύ χυμού και φρούτου, προτιμήστε το φρούτο.

2. Bars δημητριακών: Είναι μία νέα μόδα τα τελευταία χρόνια καθώς μας χορταίνουν και επιπλέον κερδίζουμε χρόνο τα πρωινά μιας και μπορούμε να τα καταναλώνουμε στο δρόμο ή και στο γραφείο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αποτελούνται συνήθως από δημητριακά και φρούτα, δεν είναι και τόσο αθώα όσο πιστεύουμε. Περιέχουν μία διόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα ζάχαρης αλλά και σιροπιού, κάτι που τα κάνει σχεδόν εξίσου παχυντικά με μία μικρή σοκολάτα! Επιπλέον, ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερη επιθυμία για φαγητό.

3. Αναψυκτικά διαίτης: Άλλη μία νέα μόδα που έχει πάρει διαστάσεις λαίλαπας τελευταία, είναι η υπερκατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, ανακαλύφθηκε ότι το 41% των ατόμων που καταναλώνουν συστηματικά τα συγκεκριμένα ποτά, υποφέρει από συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς κάτι που δεν συμβαίνει με αυτούς που τα αποφεύγουν εντελώς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται προκειμένου να αντικασταθεί η ζάχαρη, αναστέλλουν τη λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου που δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να τρώμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε.

4. Σαλάτες: Όταν αναγκαζόμαστε να πάρουμε έτοιμο φαγητό, η σαλάτα φαντάζει πάντα ως η πιο ελαφριά και υγιεινή επιλογή. Αυτό συμβαίνει καθώς περιέχει λαχανικά και άλλα υγεινά τρόφιμα. Κρύβει ωστόσο και μεγάλες παγίδες μιας και τα λαχανικά συνοδεύονται από διάφορες σάλτσες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες. Έτσι, αντί να γλιτώνουμε θερμίδες, παίρνουμε περισσότερες από το να επιλέγαμε κάτι άλλο το οποίο στα μάτια μας φαντάζει πολύ πιο παχυντικό.

5. Σούπες: Ακόμα μία επιλογή η οποία προτείνεται κατά κόρον σε δίαιτες αλλά μόνο υπό ορισμένες συνθήκες. Αν για παράδειγμα η σούπα μας είναι πλούσια σε τυριά, κρέμες ή αλάτι, τότε καλύτερα να την αφήσουμε και να φάμε ένα κανονικό γεύμα σαν άνθρωποι μιας και η συγκεκριμένη θα μας φορτώσει με αρκετά μεγάλες ποσότητες λιπαρών και θερμίδων. Φροντίστε λοιπόν η σούπα σας να έχει βάση τα λαχανικά και αποφύγετε τα τυριά.

6. Ποπ-κορν: Μπορεί να είναι ένα άκρως υγιεινό και διαιτητικό σνακ, αλλά όλα αυτά ισχύουν μέχρι να προστεθούν τα διάφορα συνοδευτικά του. Εννοούμε φυσικά το βούτυρο και το αλάτι που προστίθεται και του αφαιρούν, όχι μόνο τη διαιτητική του ιδιότητα αλλά το κάνουν και ιδιαιτέρως παχυντικό. Ειδικά το ποπ-κορν που καταναλώνουμε στο σινεμά ή αυτό που αγοράζουμε από το περίπτερο, θα ήταν καλύτερο να το αποφεύγουμε. Επιπλέον, το γεγονός ότι το συνοδεύουμε σχεδόν πάντα με ταινία, μας ωθεί στο να καταναλώνουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από όσο θα έπρεπε.
queen.g

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις