Συμβουλές για υγιεινή και αποτελεσματική σωματική άσκηση Προσέξτε τις παγίδες

 GYM_TIPS_INNER_PAGE_2012_11_19_21_10_8_b2.jpg

Η γυμναστική είναι ολόκληρη επιστήμη. Μην πέφτετε στην παγίδα να θεωρήσετε ότι πρόκειται για μια εύκολη δραστηριότητα που μπορείτε να την κάνετε μόνοι σας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν θα έχετε οφέλη ενώ στη χειρότερη θα υποφέρετε από τραυματισμούς.

Ξεκινήστε με ένα ήπιο πρόγραμμα το γυμναστήριο για να αποφύγετε τραυματισμούς. Η άσκηση πρέπει να έχει χαμηλή ένταση, να διαρκεί τουλάχιστον ένα τέταρτο (το σώμα προσαρμόζεται μετά το τέταρτο) και να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα. Στόχος είναι η σταδιακή αύξηση της διάρκειας που γυμνάζεστε, φθάνοντας τα40'– 1 ώρα την ημέρα.

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να αυξήσετε τον μυικό ιστό είναι να κάνετε 3 σετ με 12-15 επαναλήψεις. Κάθε φορά που ασκείστε με βάρη, φροντίστε να μην κάνετε περισσότερες από 10 ασκήσεις.

Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. Ακόμα και εάν δεν έχετε ιδρώσει, υπάρχει ο κίνδυνος να εκδηλώσετε αφυδάτωση. Επίσης, εάν δεν πίνετε νερό θα έχετε πιο συχνές κράμπες. Προσέξτε μόνο μην το παρακάνετε και επιβαρύνετε το στομάχι σας.

Δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε στο γυμναστήριο. Οι επιστήμονες έχουν στρέψει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον τους στην άσκηση που γίνεται μέσω των απλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, ακόμη κι' αν περπατήσουμε 5 λεπτά περισσότερο την ημέρα κατεβαίνοντας μια στάση νωρίτερα από το λεωφορείο, θα παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές στη φυσική σας κατάσταση.

Κοιταχτείτε – χωρίς ντροπές- στον καθρέπτη όταν εκτελείτε τις ασκήσεις. Μ' αυτόν τον τρόπο θα δείτε αν τις εκτελείτε σωστά. Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς γίνεται μία άσκηση ζητήστε από τον γυμναστή και όχι από τους γύρω να σας δείξει

Μετά το τέλος της γυμναστικής επιλέξτε ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη που θα βοηθήσουν τη μυική ανάπτυξη και την αποκατάσταση του μυικού και ηπατικού γλυκογόνου.

Η αναπνοή θα κάνει την άσκηση πιο αποδοτική. Εισπνεύστε από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα ή τη μύτη. Όταν σηκώνετε βάρη, η εισπνοή πρέπει να γίνεται στο εύκολο κομμάτι της άσκησης και η εκπνοή στο δύσκολο.

Μη σνομπάρετε τις διατάσεις. Γίνονται μετά το τέλος της άσκησης και βοηθούν τον οργανισμό να επανέλθει, κάνουν τους μύες περισσότερο ελαστικούς και συμβάλλουν στην αποβολή «απόβλητων» ουσιών που παράγονται κατά την άσκηση.
news.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις