ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι την εποχή της γράμμωσης δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στις περισσότερες επαναλήψεις, τα μικρότερα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στα σετ και τον πιο γρήγορο ρυθμό στις επαναλήψεις. Με αυτή την τακτική δουλεύαμε περισσότερο αερόβια με αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολισμού και την καύση του λίπους.
Μια νέα προπονητική μέθοδος όμως που εφαρμόστηκε στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια προτείνει μια εναλλακτική μέθοδο για ακόμα μεγαλύτερη καύση λίπους κατά την διάρκεια προπόνησης με βάρη. Για να το θέσουμε καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το πρόγραμμα που προτείνεται εδώ είναι ένα εμβόλιμο πρόγραμμα δύο εβδομάδων, το οποίο μπαίνει σφήνα ανάμεσα στο κανονικό μας πρόγραμμα.
 
Στη συγκεκριμένη τακτική λοιπόν μοιράζουμε κανονικά τις μυϊκές ομάδες και σε κάθε μία προσθέτουμε μία άσκηση απομόνωσης (όχι βασική δηλαδή) και την εκτελούμε με 3΄΄ στην άρση και άλλα 3΄΄στο κατέβασμα. Δηλαδή πιο αργά από το συνηθισμένο ρυθμό και με απόλυτη συγκέντρωση.
Συνήθως προτείνουμε τέτοιου είδους τακτική είναι γιατί έχει μεγαλύτερα νευρομυϊκά αποτελέσματα. Αυτού του είδους οι αργές και με μεγαλύτερη διάρκεια επαναλήψεις αναπτύσσουν μεγαλύτερη νευρική ισχύ (αυξάνει την δύναμή μας δηλαδή) όμως από την άλλη πλευρά βάζει στο παιχνίδι νέες μυϊκές ίνες για ταχύτερη μυϊκή ανάπτυξη.
ΟΜΩΣ, βάζοντας εμβόλιμα ένα τέτοιο πρόγραμμα δύο εβδομάδων σε ένα πρόγραμμα γράμμωσης (με πολλές και γρήγορες επαναλήψεις δηλαδή) πετυχαίνουμε και ταχύτερη λιποδιάλυση. Πως γίνεται αυτό;
 
Αυτό ακριβώς έδειξε η έρευνα.
Με τις αργές επαναλήψεις αυξάνουμε την παραγωγή γαλακτικού οξέος και την έκκριση αυξητικής ορμόνης.
10-12 αργές επαναλήψεις (3΄΄ πάνω και 3΄΄κάτω) παρέχει 60-72΄΄ έντασης και «καψίματος». Το κάψιμο αυτό προκαλείται από την παραγωγή γαλακτικού οξέος μέσα στους μυς και αυτή η διαδικασία αυξάνει ακόμα περισσότερο την αυξητική ορμόνη.
 
Η αυξητική ορμόνη είναι γνωστό ότι προάγει την μυϊκή ανάπτυξη αλλά και την καύση του λίπους.
Μάλιστα οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η αύξηση του γαλακτικού οξέος είναι πιο αποτελεσματική όσον αφορά στην λιποδιάλυση από την αερόβια προπόνηση. Το υψηλό γαλακτικό οξύ μειώνει το ph του αίματος, κάτι που στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο να επιταχύνει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης. Και όπως είπαμε αυξημένη αυξητική ορμόνη=αυξημένη λιποδιάλυση.
 
Κάντε λοιπόν αυτό το πείραμα στον εαυτό σας, ξεκινήστε ένα πρόγραμμα υψηλής έντασης με 12-15 σχετικά γρήγορων επαναλήψεων και μετά από 1 μήνα διακόψτε και προσθέστε το πρόγραμμα με τις αργές επαναλήψεις (σε μία μόνο άσκηση απομόνωσης ανά μυϊκή ομάδα) και δείτε τα αποτελέσματα.
Ασφαλώς το θέμα λιποδιάλυσης, πέρα από τις τακτικές προπόνησης έχει να κάνει με την διατροφή. Βασικά με την διατροφή. Αυξήστε την πρωτεΐνη σταδιακά. επίσης σταδιακά μειώστε τους υδατάνθρακες, εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή με τα κατάλληλα συμπληρώματα (πρωτεΐνη, αμινοξέα, πολυβιταμίνες, ηλεκτρολύτες και έναν λιποδιαλύτη) και θα εκπλαγείτε.
 ifitnessbook.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις