Τα λίπη στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής

Σίγουρα τα λίπη είναι από τα πιο παρεξηγημένα μακροθρεπτικά συστατικά. Αυτό διότι έχουν συνδεθεί με την κακή σωματική σύνθεση, κάτι το οποίο είναι σαφέστατα λάθος. Τα λίπη είναι απαραίτητα για τον άνθρωπο και χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε. Εκεί που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση είναι στο είδος των λιπαρών που καταναλώνονται και σαφώς στη ποσότητα τους.
Υπάρχουν καταρχήν τα κορεσμένα λιπαρά, που προέρχονται από ζωικές πηγές (κρέας, γάλα, αυγά) και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο κατά το δυνατόν. Δεν θα πρέπει να αποκλείσετε τελείως τα κορεσμένα λιπαρά από το διαιτολόγιο σας, καθώς είναι χρήσιμα για κάποιες λειτουργίες  του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα καλό όριο που μπορείτε να θέσετε είναι να μη ξεπερνούν το 8-10% της συνολικής θερμιδικής σας κατανάλωσης. Μεγάλη κατανάλωση αυτής της κατηγορίας των λιπών μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά επεισόδια.
Εν συνεχεία, θα αναφέρουμε τα λιπαρά που θα πρέπει να αποφύγετε πάση θυσία στη διατροφή σας και δεν είναι άλλα από τα τρανς λιπαρά. Αλλιώς θα τα βρείτε και σαν υδρογονωμένα λιπαρά, εξαιτίας της διαδικασίας της υδρογόνωσης που έχουν υποστεί, ώστε να είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και να έχουν στερεά μορφή, όπως κάποιες μαργαρίνες. Πρόκειται για το απόλυτο διατροφικό όχι και θα πρέπει να τα αποφεύγετε, καθώς οδηγούν σε αύξηση τόσο της κακής, όσο και της ολικής χοληστερόλης, αλλά και σε μείωση της καλής. Ενοχοποιούνται λοιπόν για διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα και θα πρέπει η πρόσληψη τους να είναι κατά το δυαντόν μηδενική.
Συνεχίζοντας, θα αναφέρουμε τα καλά λιπαρά που είναι απαραίτητα για τη καλή λειτουργία του οργανισμού σας. Αυτά είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά δεν θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας καθώς έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα και σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης σε έρευνες έχει διαπιστωθεί, ότι δύναται να μειώσουν τη κακή χοληστερίνη και να αυξήσουν την καλή. Εξαιρετική πηγή αυτών των λιπαρών είναι το ελαιόλαδο, το σουσάμι, το ταχίνι, τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Τα πολυακόρεστα λιπαρά τώρα είναι μια ακόμη κατηγορία λιπαρών που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας σας. Σε αυτά ανήκουν τα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, που χαρακτηρίζονται ως άκρως απαραίτητα. Τροφές πλούσιες σε Ω-3 είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και τα παχιά ψάρια (σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί). Τα Ω-6 περιέχονται κυρίως στις φυτικές μαργαρίνες και στα φυτικά σπορέλαια. Τα Ω-3 και Ω-6 συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στον σχηματισμό ορμονών απαραίτητων για την αναπαραγωγή. Βοηθούν επίσης στη μείωση της ολικής και της κακής χοληστερόλης.
Κλείνοντας, γίνεται κατανοητό πως τα λίπη είναι απαραίτητα για τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας μας, Βέβαια θα πρέπει, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, το μέτρο να είναι οδηγός σας. Οι θερμίδες λοιπόν που θα προέρχονται από το λίπος καλό είναι να μην ξεπερνάν το 30% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας. Συγκεκριμένα το 8% της ενέργειας να προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά, το 4-8% να προέρχεται από ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά και 0,5-1% από Ω-3 λιπαρά οξέα. Το υπόλοιπο 10% περίπου, πρέπει να προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
 my-fitness.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις