Οι μύθοι και οι κίνδυνοι της χρήσης αναβολικών στεροειδών

Τι είναι τα στεροειδή; Πως λειτουργούν; Γιατί είναι επικίνδυνα;

Υπάρχουν πολλές παρερμηνείες σχετικά με το τι είναι τα στεροειδή, πώς λειτουργούν, και για ποιο λόγο τα στεροειδή είναι επικίνδυνα. Εάν είστε περίεργοι για το θέμα των στεροειδών, ας εξαλείψουμε ορισμένες παρερμηνείες που περιβάλλουν αυτά τα φάρμακα. Δεν συμφωνούμε με τη χρήση τους, αλλά αυτή η αμερόληπτη και τεκμηριωμένη έκθεση έχει σκοπό να σας παρέχει με αντικειμενικές πληροφορίες για το τι είναι αυτά τα φάρμακα και τι μπορούν και δεν μπορούν να κάνουν.


Τι είναι τα αναβολικά στεροειδή;

Τα αναβολικά στεροειδή είναι ένα συνθετικό αντίγραφο της ορμόνης τεστοστερόνης. Έχουν αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης συζήτησης, καθώς και παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Οι αθλητές, ειδικά οι bodybuilders, μπορεί να δελεάζονται με αυτά, καθώς αυτά τα φάρμακα αυξάνουν το μυϊκό μέγεθος, τη δύναμη και την αντοχή.


Μύθος #1: Η λήψη κάθε είδους στεροειδών θα οδηγήσει σε θάνατο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι τα στεροειδή είναι φάρμακα. Ακόμη και η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, εάν την παίρνετε σε μεγάλες ποσότητες. Όλα τα φάρμακα με την κατάχρηση έχουν τη δυνατότητα να σκοτώσουν, όχι μόνο τα στεροειδή. Ωστόσο, εφόσον τα στεροειδή έρχονται σε αντίθεση με το νόμο, ζητήματα της αγνότητας του προϊόντος και της αυθεντικότητας, καθώς και ανακριβείς πληροφορίες γύρω από τη χρήση τους προσθέτουν σοβαρούς κινδύνους στον πειραματισμό με αυτά τα φάρμακα.


Μύθος #2: Είναι εύκολο να βρεις στεροειδή

Μια άλλη παρερμηνεία σχετικά με τα στεροειδή είναι ότι είναι εύκολο να τα πάρετε στα χέρια σας. Όσον αφορά την προσβασιμότητα, η αλήθεια είναι ότι είναι παράνομες ουσίες χωρίς ιατρική συνταγή, έτσι η πρόσβαση σας θα είναι μέσω της μαύρης αγοράς (καλή τύχη όσον αφορά την ποιότητα). Επιπλέον, εάν σας πιάσουν με στεροειδή στην κατοχή σας χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρό πρόβλημα με τον νόμο, ακόμη και φυλάκιση.


Μύθος #3: Όλα τα στεροειδή είναι χάπια

Όσον αφορά την ποικιλία, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι στεροειδών. Υπάρχουν ενέσιμα στεροειδή και διά του στόματος στεροειδή. Τα ενέσιμα είδη είναι γενικά περισσότερο ανδρογόνα (παρέχουν αρσενικά χαρακτηριστικά, όπως την ανάπτυξη τριχοφυΐας και την επιθετικότητα) και λιγότερο επιζήμια στα όργανα του σώματος, όπως το συκώτι. Τα χάπια είναι πιο αναβολικά στη φύση τους και προκαλούν περισσότερες παρενέργειες από ότι τα ενέσιμα, δεδομένου ότι πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία από το συκώτι. Διαφορετικά στεροειδή έχουν διαφορετικές ιδιότητες, έτσι υπάρχουν μερικά που έχουν περισσότερες τάσεις για μυϊκή οικοδόμηση, ενώ άλλα έχουν την τάση να αυξάνουν τη δύναμη. Όπως οι ιδιότητες τους ποικίλλουν, έτσι και οι παρενέργειες τους. Συνήθως, όσο πιο δυνατό είναι το στεροειδή (ειδικά τα χάπια), τόσο περισσότερες είναι και οι παρενέργειες του.


Η «καλή πλευρά» των στεροειδών;

Τα στεροειδή αυξάνουν το μέγεθος και τη δύναμη. Και το κάνουν πραγματικά αυτό. Εκτός από την αύξηση της δύναμης και της μυϊκής μάζας, φαίνεται επίσης να προσφέρουν περισσότερη ενέργεια και επιθετικότητα, πράγματα που είναι ευνοϊκά για καλές προπονήσεις (αλλά όχι τόσο στις διαπροσωπικές σχέσεις). Ανάλογα με το στεροειδή που έχει χρησιμοποιηθεί, μπορεί επίσης να παρουσιαστεί αύξηση στο μέγεθος των κυττάρων, το οποίο προκαλεί μεγαλύτερο φούσκωμα. Εκτός από τους νομικούς κινδύνους των στεροειδών, η «καλή τους πλευρά» έρχεται επίσης με ρίσκο.


Οι ψυχολογικές επιπτώσεις των στεροειδών

Με βάση το γεγονός ότι τα στεροειδή σας προσφέρουν όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα που συνεχώς αναζητούν οι bodybuilders, δεν αποτελεί έκπληξη ότι θα προκαλέσουν ψυχολογική εξάρτηση. Σκεφτείτε το. Εάν τα χρησιμοποιείτε τις τελευταίες 8 εβδομάδες, με προϋπόθεση ότι ακολουθείτε μια σωστή διατροφή και προπόνηση, οι πιθανότητες είναι ότι έχετε μεγαλώσει και δυναμώσει πολύ γρήγορα. Αισθάνεστε ασταμάτητοι μετά από 8 εβδομάδες χρήσης. Ξαφνικά μειώνετε τη χρήση, μέχρι να την σταματήσετε τελείως. Μια εβδομάδα αργότερα, μετά τη διακοπή της χρήσης, θα παρατηρήσετε ότι δεν έχετε πάρει καλό φούσκωμα, ότι η δύναμη σας έχει μειωθεί ανεξάρτητα από τις προσπάθειες σας και ότι η μυϊκή σας μάζα συρρικνώνεται. Προσθέστε σ’ αυτό το γεγονός ότι για τις πρώτες εβδομάδες μετά τη διακοπή της χρήσης θα νιώσετε κατάθλιψη λόγω των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης και δεν είναι παράξενο ότι υπάρχουν άτομα εκεί έξω που δεν σταματούν ποτέ τη χρήση στεροειδών.


Επιπτώσεις κατάθλιψης από τα στεροειδή

Λόγω των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης, μετά από τον κύκλο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα επίπεδα οιστρογόνων σας θα αυξηθούν, η κατάθλιψη αυτή την περίοδο θα είναι κάτι το συνηθισμένο. Για να ελαχιστοποιηθεί αυτό, θα πρέπει να μιλήσετε με ένα γιατρό και να ξεκινήσετε τη χρήση πολλών φαρμάκων τα οποία θα αποκαταστήσουν τη φυσική σας παραγωγή τεστοστερόνης μετά το τέλος του κύκλου, μαζί με τη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων σας. Εάν έχετε έναν γιατρό ο οποίος είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει, μπορεί να σας συντομογραφήσει τα φάρμακα που χρειάζεστε. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι ότι η ιατρική σας ασφάλιση δεν θα καλύψει αυτά τα φάρμακα για το λόγω ότι η κατάσταση σας αυτή έχει προκληθεί λόγω παράνομης χρήσης στεροειδών. Αν δεν πάρετε αυτά τα φάρμακα, τότε αναμένετε μια πολύ έντονη κατάθλιψη και συνολική μυϊκή απώλεια.

Αν δεν ξέρετε τι κάνετε (π.χ. χρησιμοποιήσατε στεροειδή με τις περισσότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες, κάνατε κατάχρηση της δοσολογίας, κτλ), τότε όχι μόνο θα δημιουργηθούν κακές παρενέργειες κατά τη διάρκεια της χρήσης, αλλά, θα έχετε επίσης τις χειρότερες παρενέργειες μετά τη χρήση. Και πάλι, ο βαθμός των παρενεργειών είναι ευθέως ανάλογος με τη δόση και τον τύπο του στεροειδούς και εξαρτάται επίσης από τη γενετική προδιάθεση του ατόμου για την εμφάνιση αυτών των παρενεργειών. Επομένως, θα ήταν αδύνατο για κάποιον να προβλέψει ακριβώς τι είδους παρενέργειες θα μπορούσε να έχει ένας χρήστης κατά την περίοδο χρήσης. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Αν κάνατε κατάχρηση φαρμάκων με τη χρήση υπερβολικών δόσεων και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να μην είστε σε θέση να αποκαταστήσετε ξανά τη φυσική παραγωγή τεστοστερόνης, οπότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο και, ενδεχομένως, να παραμείνετε σε θεραπεία χαμηλής δόσης τεστοστερόνης για το υπόλοιπο της ζωής σας.


Οι κίνδυνοι για τους χρήστες στεροειδών:

1. Αυξημένη ηπατική λειτουργία
2. Ύφεση της φυσικής παραγωγής τεστοστερόνης
3. Αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης (που δεν οδηγεί στην καλή καρδιαγγειακή υγεία)
4. Διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς
5. Πονοκέφαλοι
6. Ρινορραγία
7. Κράμπες
8. Ανάπτυξη γυναικομαστίας στους άνδρες
9. Έλλειψη ευαισθησίας στην ινσουλίνη
10. Ανδρογονικές παρενέργειες, όπως η αραίωση των μαλλιών, διευρυμένος προστάτης, λιπαρό δέρμα, κατακράτηση υγρών, αύξηση της τριχοφυΐας και επιθετικότητα.
11. Καχεκτική ανάπτυξη, αν ο χρήστης είναι έφηβος.
12. Παρενέργειες των διά του στόματος στεροειδών: Εκτός από τα παραπάνω, τα χάπια τείνουν επίσης να προκαλούν ναυτία, διάρροια, δυσκοιλιότητα και εμετό.
13. Μπορεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη των όγκων.

Και πάλι, να έχετε υπόψη ότι τα διάφορα στεροειδή προκαλούν διαφορετικές παρενέργειες και ότι τα πάντα είναι δοσοεξαρτώμενα, οπότε η παραπάνω λίστα είναι μια γενικευμένη λίστα των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Δεν πρόκειται να μπούμε στα είδη παρενεργειών που συναντούν οι γυναίκες όταν αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα φάρμακα, ιδιαίτερα τα ανδρογόνα, όπως η τεστοστερόνη. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ολόκληρο άρθρο από μόνο του, αλλά σίγουρα οι πλείστοι άνθρωποι μπορούν να φανταστούν τι συμβαίνει όταν ξεκινά η εισαγωγή μη φυσιολογικών ποσοτήτων ορμονών του αντίθετου φύλου μέσα στο σώμα σας.


Ιατρικές χρήσεις των στεροειδών

Τα αναβολικά στεροειδή έχουν δικαιωματικά τη θέση τους στην ιατρική. Για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε τη χρήση τους σε ασθενείς με ακραίες συνθήκες μυϊκής απώλειας, όπως στην περίπτωση του AIDS. Επίσης, μερικά στεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξάλειψη της σοβαρής αναιμίας. Τέλος, Ευρωπαϊκές έρευνες αναφέρονται στις θετικές επιπτώσεις των χαμηλών δόσεων αναβολικών στεροειδών, όπως η τεστοστερόνη και το deca-durabolin σε άνδρες που πάσχουν από κλινικά χαμηλά επίπεδα. Αυτό ονομάζεται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT), και δεν υπάρχει κάποια αξία σε αυτό, καθώς σε αυτή την περίπτωση αντικαθιστάτε απλά μια απαραίτητη ορμόνη την οποία δεν παράγει πλέον το σώμα. Αυτό γίνεται συχνά. Για παράδειγμα, εάν ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί καλά, τότε ο γιατρός σας συνταγογραφεί με φάρμακα για τον θυρεοειδή. Ωστόσο, και πάλι να έχετε υπόψη ότι θα εισάγεται ακόμα μια ξένη ουσία στο σώμα και ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κρύβει κι αυτή τους κινδύνους της. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει περισσότερο για αυτό το θέμα.


Μήνυμα στους εφήβους

Τα στεροειδή δεν είναι η μαγική ουσία που μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι. Η προπόνηση, η διατροφή και η ξεκούραση είναι αυτό που θα σας προσφέρει το σώμα που επιθυμείτε. Υπάρχουν άτομα τα οποία κάνουν χρήση στεροειδών, με λανθασμένη προπόνηση, φτωχή διατροφή, τα οποία δεν ξεκουράζονται αρκετά, και ως αποτέλεσμα, έχουν ακόμη μικρή σωματική διάπλαση. Μην περιμένετε ότι θα λάβετε στεροειδή και θα μοιάζετε με ένα πρωταθλητή bodybuilding σε δύο εβδομάδες, επειδή αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Ειδικά οι έφηβοι δεν θα πρέπει να διανοηθούν τη χρήση αυτών των φαρμάκων, καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης τους βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ισοδύναμα με εκείνο που θα τους αύξανε μία δόση τεστοστερόνης 300mg. Πολλές πολύπλοκες διαδικασίες λαμβάνουν χώρα στο σώμα ενός εφήβου τις οποίες ακόμη δεν καταλαβαίνουμε, έτσι εισάγοντας αυτά τα φάρμακα σε αυτή την ηλικία πρόκειται να διακόψει τις διαδικασίες αυτές, εκτός από το να «δολοφονήσει» την καλύτερη φυσική τεστοστερόνη. Το μήνυμα στους έφηβους είναι: Τρώτε αρκετά, προπονηθείτε σκληρά και θα μεγαλώσετε. Αυτά είναι τα καλύτερα χρόνια για την καλή φυσική ανάπτυξη γι αυτό μην τα χάσετε ρισκάροντας την υγεία σας.


Συμπέρασμα

Δεν πρόκειται να πούμε: «Εάν αγγίξετε αυτά τα φάρμακα, σίγουρα θα πεθάνετε» καθώς τώρα πρέπει να γνωρίζετε καλύτερα. Και εκτός αυτού, απλά για την ενημέρωση σας, υπάρχουν φάρμακα τα οποία συνταγογραφούνται σε καθημερινή βάση πολύ πιο επικίνδυνα από ότι τα στεροειδή, σύμφωνα με τον Hugo Rivera – Fitness Trainer και κορυφαίος συγγραφέας βιβλίων fitness. Λάβετε όμως υπόψη ότι αν δεν τα χρησιμοποιείτε υπό ιατρική παρακολούθηση για σκοπούς θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, ή για οποιοδήποτε άλλο ιατρικό σκοπό που ο γιατρός σας θα κρίνει σκόπιμο, τότε παραβαίνετε το νόμο και εκθέτετε τον εαυτό σας με ότι έχετε πάρει από τη μαύρη αγορά και με πιθανά νομικά ζητήματα.

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καν την εμπειρία να διαχειρίζονται αυτά τα ισχυρά μέσα, με συνέπεια να διακινδυνεύουν την υγεία τους και να κάνουν τους ανθρώπους γύρω τους δυστυχισμένους. Όταν οι ορμόνες εισάγονται στο σώμα ορισμένες χημικές αντιδράσεις αρχίζουν να λαμβάνουν χώρα, και αν ο χρήστης δεν έχει μια εξαιρετικά εμπεριστατωμένη κατανόηση του τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος, τότε αυτός/αυτή απλά παίζει με τη φωτιά. Στην καλύτερη περίπτωση, θα πάρετε μέγεθος για μερικές εβδομάδες, με την προϋπόθεση ότι η προπόνηση, η διατροφή και η ανάπαυση είναι σε τάξη, αλλά στη συνέχεια αυτό θα φύγει. Ποια είναι λοιπόν η χρήση; Εξάλλου, αξίζει να τοποθετήσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο για μερικά κιλά μυϊκής μάζας; Επίσης, αν μπορείτε να πάρετε τα φάρμακα από τη μαύρη αγορά, πως μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η ποιότητα είναι καλή; Πως θα ξέρετε ότι αυτό που βάζετε στο σώμα σας είναι στεροειδή ή όχι; Πως μπορείτε να είστε σίγουροι ότι εάν χρησιμοποιείτε ένα ενέσιμο στεροειδή θα είστε σε θέση να το βάζετε σωστά χωρίς να προκαλέσετε κάποια λοίμωξη ή να πιέσετε ίσως κάποιο νεύρο; Αυτά είναι όλα τα πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείτε αν τυχόν κάποια στιγμή μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε αυτά τα φάρμακα.

Χτίζοντας το σώμα είναι μία δέσμευση και ένας τρόπος ζωής που πρέπει να ασκείται καθημερινά με ανυπομονησία και με τη μέγιστη δυνατή επιμονή. Δεν υπάρχουν συντομεύσεις για ένα σώμα πρωταθλητή. Δυστυχώς, ούτε καν τα στεροειδή. Μόνο η σκληρή δουλειά σε συνδυασμό με ένα έξυπνο σύστημα προπόνησης και διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.


Πηγή: Bodybuilding.about.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις