Τα 6 πιο σημαντικά μετα-προπονητικά θρεπτικά συστατικά

Τροφοδοτήστε σωστά τον οργανισμό σας για την ανάκαμψη και την ενίσχυση της μυϊκής σας ανάπτυξης.

Στο τέλος κάθε προπόνησης, οι μυϊκές ίνες που έχετε δουλέψει βρίσκονται σε κατάσταση αποδιοργάνωσης. Είναι κυριολεκτικά ταραγμένες από το «βασανιστήριο» που τους έχετε υποβάλει στο γυμναστήριο. Τα επίπεδα του γλυκογόνου τους (η μορφή αποθήκευσης των υδατανθράκων) έχουν εξαντληθεί, και διασπούν γρήγορα την πρωτεΐνη από την οποία είναι κατασκευασμένες. Τα καλά νέα είναι ότι είναι επίσης έτοιμες να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε θρεπτικά συστατικά τους προσφέρετε και να μετατρέψετε την ταραγμένη αυτή κατάσταση σε μία αναβολική κατάσταση ανάκαμψης και μυϊκής ανάπτυξης. Καλό είναι όμως να βιαστείτε. Έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ένα χρονικό παράθυρο 45 λεπτών μετά την προπόνηση, μέσα στο οποίο οι μύες είναι σε θέση να λάβουν μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Αν χάσετε αυτή την ευκαιρία, η ανάκαμψη και η μυϊκή ανάπτυξη σας θα τεθούν σε κίνδυνο. Μετά από μια προπόνηση, λάβετε το συντομότερο τα πιο κάτω 6 συστατικά.


Πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Whey Protein)

Αυτό το μικρό χρονικό διάστημα μετά την προπόνηση δεν αναφέρεται στο πότε καταναλώνετε τα θρεπτικά συστατικά, αλλά στο πότε αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα απορροφηθούν από τους μύες σας. Η μόνη πρωτεΐνη που είναι αρκετά γρήγορη για αυτό το σκοπό είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος.


Πρωτεΐνη Καζεΐνης (Casein Protein)

Έρευνα δείχνει ότι, ενώ η πρωτεΐνη ορού γάλακτος ενισχύει την πρωτεϊνική σύνθεση των μυών, η προσθήκη καζεΐνης την διατηρεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ενισχύει περισσότερο τη μυϊκή ανάπτυξη. Μια καλή επιλογή είναι να ψάξετε για μια σκόνη πρωτεΐνης που ήδη συνδυάζει πρωτεΐνη ορού γάλακτος και πρωτεΐνη καζεΐνης.


BCAAs
Τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA) – λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη – είναι τα πιο κρίσιμα αμινοξέα για τη μυϊκή ανάπτυξη. Μελέτες δείχνουν τώρα τη λευκίνη ως τον κεντρικό διακόπτη από τον οποίο ξεκινά η διαδικασία της πρωτεϊνικής σύνθεσης.


Υδατάνθρακες γρήγορης αφομοίωσης

Μία δόση υδατανθράκων γρήγορης αφομοίωσης είναι απαραίτητη για τους μύες σας. Οι πιο αργής αφομοίωσης υδατάνθρακες, όπως η βρώμη δεν θα βοηθήσει τους μύες σας μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα να αναπληρώσουν τα επίπεδα γλυκογόνου για να έχετε την κατάλληλη ενέργεια στην επόμενή σας προπόνηση.


Κρεατίνη

Θα πρέπει να κρατήσετε τα επίπεδα της κρεατίνης υψηλά μέσα στα μυϊκά κύτταρα για τη βέλτιστη δύναμη και ενέργεια. Μετά την προπόνηση είναι η καταλληλότερη στιγμή για να μεγιστοποιήσετε τη λήψη της κρεατίνης, ειδικά όταν ενισχύεται από τους υδατάνθρακες.


Βήτα-αλανίνη

Αυτό το αμινοξύ είναι πλέον γνωστό ως κρίσιμο για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης και αντοχής. Μελέτες δείχνουν ότι προσφέρει περαιτέρω ενίσχυση στα οφέλη της κρεατίνης, καθώς και στην μυϊκή ανάπτυξη.


Πήγη: Muscleandfitness.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις