Διατροφή bodybuilding – Η διαφορά μεταξύ της απώλειας βάρους και της απώλειας λίπους

Όσον αφορά το bodybuilding, τα χαμηλά επίπεδα λίπους είναι απαραίτητα εάν επιθυμείτε να αναδείξετε τους μύες σας για τους οποίους έχετε δουλέψει τόσο σκληρά. Ένα μεγάλο λάθος όμως, που πολλοί bodybuilders κάνουν είναι ότι όταν θέλουν να γραμμώσουν, επικεντρώνονται περισσότερο στο να χάσουν βάρος αντί να δώσουν όλη την έμφαση τους στην απώλεια λίπους.
 
Όπως βλέπετε, η απώλεια βάρους και η απώλεια λίπους δεν είναι απαραίτητα το ίδιο πράγμα. Η απώλεια βάρους είναι στην πραγματικότητα σχετικά εύκολο να επιτευχθεί. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από όσες καίει το σώμα σας καθημερινά. Έτσι, αν το σώμα σας καίει 2.500 θερμίδες και λαμβάνετε μόνο 2.000 θερμίδες την ημέρα, τότε θα υπάρξει απώλεια βάρους. Το πρόβλημα είναι ότι αν αυτές οι θερμίδες που παίρνετε δεν έχουν τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, τότε η απώλεια βάρους μπορεί να παρουσιαστεί μαζί με απώλεια του μυϊκού ιστού, απώλεια υγρών, και ίσως κάποιας οστικής μάζας. Με αυτά τα δεδομένα, ας λάβουμε υπόψη τα παρακάτω παραδείγματα:
 
Παράδειγμα #1
Ένα παράδειγμα μιας δίαιτας που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις όπως αναφέραμε πιο πάνω, είναι η διατροφικές μόδες, όπως π.χ. η αποκλειστική κατανάλωση σοκολάτας. Σε μια τέτοια περίπτωση, επειδή παίρνετε λιγότερες θερμίδες από ότι καίει το σώμα σας, χάνετε βάρος. Ωστόσο, τουλάχιστον το 50% της απώλειας βάρους δεν θα προέρχεται από λίπος. Αντιθέτως η απώλεια θα προέρχεται από μυϊκό και οστικό ιστό, καθώς μια δίαιτα σαν κι αυτή δεν παρέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά για να διατηρήσει (ή να αυξάνει ελαφρώς) τη μυϊκή μάζα. Τα τελικά αποτελέσματα θα είναι μικρότερα, αλλά θα εξακολουθείτε να είστε πλαδαροί. Επιπλέον, ο μεταβολισμός σας θα υπονομεύεται από το γεγονός ότι έχετε χάσει μυϊκή μάζα η οποία είναι ένας από τους ιστούς που χρησιμεύει για να διατηρηθεί ένας υψηλός μεταβολισμός.
 
Παράδειγμα #2
Σε αυτό το παράδειγμα, ο bodybuilder είναι ένας σοβαρός αθλητής που θέλει να δουλέψει σκληρά επιτυγχάνοντας τους στόχους του. Αυτός ο bodybuilder είναι πρόθυμος να πληρώσει το τίμημα για την επίτευξη των στόχων του. Ωστόσο, λόγω του υπερ-ενθουσιασμού του, έχει ξεφύγει από τη λογική, ακολουθώντας μία δίαιτα που αποτελείται από 1.500 θερμίδες, η οποία προέρχεται ως επί το πλείστον από πρωτεΐνες και μερικά καλά λίπη, σε συνδυασμό με μια έντονη καρδιαγγειακή προπόνηση δύο φορές την ημέρα και μια δολοφονική προπόνηση bodybuilding.
 
Ενώ αρχικά το σώμα θα ανταποκριθεί καλά για περίπου δέκα μέρες, επειδή οι θερμίδες είναι τόσο λίγες και το στρες στο σώμα σας τόσο υψηλό, τα επίπεδα της κορτιζόλης θα ανεβούν στα ύψη, σταματώντας την απώλεια λίπους και ξεκινώντας τον κανιβαλισμό του μυϊκού ιστού προκειμένου να καλυφθεί η αναζήτηση ενέργειας. Επιπλέον, τα επίπεδα του θυρεοειδούς αρχίζουν να κλείνουν, προκειμένου να μειωθεί ο μεταβολισμός του σώματος και να τερματιστεί η απώλεια βάρους.
 
Έτσι λοιπόν, ακόμα κι αν ποσότητες βάρους χαθούν από ένα πρόγραμμα όπως αυτό, και πάλι το καλύτερο που μπορείτε να ελπίζετε είναι μια διάσπαση 50% μεταξύ της μυϊκής απώλειας και της απώλειας λίπους. Έτσι λοιπόν, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα πιο τονωμένο σώμα, αλλά πολύ μικρότερο σε μέγεθος και με ένα μειωμένο μεταβολισμό.
 
Παράδειγμα #3
Τώρα φανταστείτε ότι ακολουθείτε μια δίαιτα που δημιουργεί ένα μικρό έλλειμμα θερμίδων. Αν καίτε 2.500 θερμίδες κάθε μέρα, η διατροφή σας θα αποτελείται από 2.300 θερμίδες (ένα έλλειμμα 200 θερμίδων). Επίσης, φανταστείτε ότι ακολουθείτε ένα καλό πρόγραμμα διατροφής που αποτελείται από 40% καλούς υδατάνθρακες, 40% πρωτεΐνες και 20% λιπαρά, και ότι μια φορά την εβδομάδα καταναλώνετε ελαφρώς περισσότερες θερμίδες από ότι τις υπόλοιπες ημέρες (περίπου 2.700), προκειμένου να αποφευχθεί μια μεταβολική επιβράδυνση. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα θερμίδων μέσω των 45-60 λεπτών προπόνησης bodybuilding και ενός καρδιαγγειακού προγράμματος που αποτελείται από περίπου 30 λεπτά καθημερινά. Σε αυτή την περίπτωση, ο μυϊκός και ο οστικός ιστός διατηρείται (ή ακόμη και βελτιώνετε), ενώ η απώλεια λίπους και η απελευθέρωση της επιπλέον κατακράτησης υγρών μεγιστοποιούνται. Αυτό είναι προφανώς αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε.
 
Συμπέρασμα
Αν και οποιοσδήποτε περιορισμός θερμίδων θα επιφέρει απώλεια βάρους, είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια διάκριση μεταξύ της απώλειας βάρους και της απώλειας λίπους. Ανεξάρτητα από το αν ένα άτομο ενδιαφέρεται να ανταγωνιστεί σε Αγώνες Bodybuilding ή απλά να έχει μια fit εμφάνιση, αυτή η αρχή ισχύει για όλους. Έτσι θα πρέπει να θυμάστε πάντα, να προπονείστε σκληρά και να τρώτε σωστά.
 
Πηγή: Bodybuilding.about.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις