Ο ρόλος της συχνότητας προπόνησης στη μυϊκή ανάπτυξη ενός αρχάριου bodybuilder

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας αρχάριος bodybuilder βρίσκεται στο να καθορίσει τη συχνότητα των προπονήσεων του. Όταν κάποιος ξεκινήσει ένα πρόγραμμα bodybuilding, εφόσον δεν έχει ξαναγυμναστεί με βάρη, το σώμα του ανταποκρίνεται σχετικά γρήγορα. Ο νέος bodybuilder μπορεί να δει τα κέρδη μυϊκής μάζας και τη σύσφιξη του σώματος κατά τις πρώτες κιόλας εβδομάδες, κάτι το οποίο θα τον ενθαρρύνει να προπονηθεί πιο έντονα.

Εδώ είναι όπου ξεκινούν και τα προβλήματα. Μετά από την αρχική έκρηξη της μυϊκής ανάπτυξης, το σώμα θα αρχίσει να σταθεροποιείτε για λίγο, και η τυχόν αύξηση της άσκησης πρόκειται να οδηγήσει μόνο σε υπερπροπόνηση, η οποία παρουσιάζεται όταν οι μύες δεν έχουν επαρκή χρόνο για ανάκαμψη.

Όταν οι μύες υπόκεινται σε προπόνηση με βάρη, η κύρια διαδικασία της ανάπτυξης συμβαίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης, όταν τα μυϊκά κύτταρα ανοικοδομούνται, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες απαιτήσεις της προπόνησης. Είναι κατά τη διάρκεια αυτής της «ανακατασκευής» που οι μύες αναπτύσσονται, και έτσι χωρίς επαρκή χρόνο αποκατάστασης οι μύες δεν θα έχουν το χρόνο να ανοικοδομήσουν τα νέα κύτταρα.

Αυτό οδηγεί τους μύες σε υπερβολική εργασία κάτι το οποίο σταματά την ανάπτυξή τους. Χωρίς τη σωστή γνώση, ένας αρχάριος bodybuilder πιστεύει ότι οι μύες θα πρέπει να γυμναστούν ακόμη πιο σκληρά ώστε να διατηρηθεί η ανάπτυξη που παρουσίαζαν στα αρχικά στάδια της προπόνησης τους. Έτσι ξεκινά δυστυχώς η καθοδική πορεία της υπερβολικής προπόνησης, με επακόλουθο την έλλειψη της μυϊκής ανάπτυξης και ξεκούρασης.

Με τη σωστή καθοδήγηση ένας bodybuilder θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει πότε μπαίνει σε κατάσταση υπερπροπόνησης, δίνοντας έτσι στον εαυτό του λίγο περισσότερο χρόνο ανάκαμψης. Αυτό μπορεί να σημαίνει λίγες ημέρες ξεκούρασης από το γυμναστήριο, ή περισσότερες ημέρες ξεκούρασης ανάμεσα στις προπονήσεις.

Η μείωση της έντασης της προπόνησης θα συμβάλει στην εξάλειψη της πιθανότητας τραυματισμού και άλλων προβλημάτων υγείας καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται υπό πίεση.

Οι άνθρωποι που μόλις αρχίζουν για πρώτη φορά το bodybuilding θα πρέπει να ενημερώνονται για τη διαδικασία αυτή προτού ξεκινήσουν την προπόνηση τους. Κάνοντας αυτό θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν το πρόγραμμά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεχίσουν να παρουσιάζουν μυϊκή ανάπτυξη και να μειώσουν την πιθανότητα της σταθεροποίησης (πλατό) κατά την οποία φαίνεται να σημειώνουν ελάχιστη ή και καθόλου πρόοδο.


Πηγή: Musclespro.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις