Τι θέση έχει ο τόνος στη διατροφή μας

Οι διαιτολόγοι συνιστούν να τρώτε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα

Μια σταθερή οδηγία που δίνουν οι ειδικοί του χώρου της διατροφής και της υγείας είναι το να τρώμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι.



Οι καιροί όμως είναι δύσκολοι, αλλά για πολλές νοικοκυρές και ο χρόνος για μαγείρεμα και καθάρισμα ψαριού είναι περιορισμένος. Για το λόγο αυτό πολλοί ρωτάνε αν είναι το ίδιο διατροφικά το να φάνε μια κονσέρβα τόνου αντί για ψάρι φρέσκο.



Αυτό που εμείς θα πούμε είναι ότι δεν είναι ακριβώς το ίδιο αλλά είναι σαφέστατα μια καλή εναλλακτική. Από θέμα ασφάλειας, η κονσερβοποίηση είναι από τις πιο ασφαλείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους διατήρησης των τροφών.



Η χρήση της θερμότητας στην κονσερβοποίηση καταστρέφει όλους τους μικροοργανισμούς που αλλοιώνουν την τροφή ή μπορούν να προκαλέσουν τροφικές διαταραχές στον οργανισμό.



Έτσι δεν χρησιμοποιούνται και ούτε χρειάζονται συντηρητικά. Από κει και πέρα καθαρά θρεπτικά, ένα ψάρι το θέλουμε κατά βάση για τα καλά ωμέγα λιπαρά του και την καλής ποιότητας πρωτεΐνη του. Από συγκριτικά στοιχεία φαίνεται ότι οι κονσέρβες διατηρούν ένα σημαντικό ποσοστό των καλών λιπαρών του ψαριού και το σύνολο της πρωτεΐνης τους. Επίσης, ικανοποιητικό είναι και το ποσοστό τους σε μέταλλα και συστατικά, όπως ο φώσφορος.



Αν λοιπόν η τσέπη ή ο χρόνος σας δεν σηκώνουν φρέσκο ψάρι, φάτε τουλάχιστον τόνο έστω και σε κονσέρβα. Βάλτε τον σε μια σαλάτα, σε μια σάλτσα για μακαρόνια ή φτιάξτε ένα φαγητό με πρώτη ύλη τον τόνο.





neadiatrofis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις