Το μυστικό της μακροζωίας δεν είναι και τόσο «μυστικό»

Αλλάξτε τις καθημερινές σας συνήθειες για να ζήσετε πιο πολύ
Γνωρίζατε ότι τέσσερις στους πέντε άντρες θα μπορούσαν να αποφύγουν τον πρόωρο θάνατο εξαιτίας καρδιακής προσβολής, αν έπαιρναν την απόφαση να… κόψουν το τσιγάρο, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ, να ξεκινήσουν μια υγιεινή διατροφή και να αρχίσουν να γυμνάζονται;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από τη Σουηδία, το «μυστικό» της μακροζωίας δεν είναι και τόσο… μυστικό τελικά, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής αρκεί για να μειωθεί δραματικά ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Μάλιστα, όσο πιο νωρίς πάρει ένας άντρας την απόφαση να αλλάξει τις καθημερινές του συνήθειες, τόσο περισσότερο προστατεύει τον οργανισμό του έναντι των καρδιακών προσβολών.

Οι άντρες «πρότυπα» -σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες του τμήματος Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία- δεν καπνίζουν, περπατούν ή κάνουν ποδήλατο τουλάχιστον 40 λεπτά την ημέρα, ασκούνται τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα και η περιφέρεια της μέσης τους είναι μικρότερη από 94 εκατοστά.
Ακόμη, δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και ψάρια.

Η έρευνα διήρκεσε 11 χρόνια και παρακολούθησε τις καθημερινές συνήθειες 20.721 ανδρών ηλικίας 45 έως 79 ετών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια ξεκάθαρη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής προσβολής για κάθε παράγοντα του τρόπου ζωής που αντιμετώπιζαν οι συμμετέχοντες.

Για παράδειγμα, η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ οδηγούσε σε 35% περίπου μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής προσβολής, συγκριτικά με τις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή τα άτομα που δεν υιοθετούσαν κανένα «προστατευτικό μέτρο».

Όσοι έκοβαν και το τσιγάρο και έβαζαν τη γυμναστική στη ζωή τους μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακές αιτίες μέχρι και κατά 86%.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American College of Cardiology.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις