Τα ω3 λιπαρά «ασπίδα» κατά του καρκίνου του προστάτη

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, εμποδίζουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η νέα έρευνα «ανοίγει το δρόμο για πιο αποτελεσματικά φάρμακα κατά του καρκίνου».
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή και δρουν προστατευτικά ενάντια στο διαβήτη. «Αλλά είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι έχουν και αντικαρκινική δράση», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Κάθριν Μέιερ , Καθηγήτρια Φαρμακολογίας από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Ωστόσο μια προγενέστερη μελέτη είχε δείξει ακριβώς το αντίθετο, ότι οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο δεν ήταν σαφές αν τα λιπαρά οξέα προέρχονταν από τα τρόφιμα όπως ορισμένα ψάρια, ξηρούς καρπούς κλπ ή επρόκειτο για συμπληρωμάτα διατροφής, όπως το ιχθυέλαιο.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα λιπαρά οξέα συνδέονται με έναν υποδοχέα που ονομάζεται FFA4. Ο υποδοχέας στέλνει σήματα που προλαμβάνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό τους. «Αυτού του είδους η γνώση θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε καλύτερη θεραπεία ή ακόμα και στην πρόληψη του καρκίνου, γιατί τώρα ξέρουμε πώς λειτουργεί», εξήγησε ο καθηγητής Μέιερ.
Η μελέτη , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, διαπίστωσε επίσης ότι ένα φάρμακο που μιμείται τη δράση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά , ίσως και ακόμα αποτελεσματικότερα από τα λιπαρά οξέα, στην καταστολή των καρκινικών κυττάρων.
news.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις