Η Δίαιτα ORAC......

Τι ακριβώς είναι η δίαιτα ORAC
Η νέα αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC βασίζεται στο σύστημα αντιοξειδωτικής διατροφής και στην πρόσληψη των συγκεκριμένων μονάδων ORAC, βάσει προσωπικών αναγκών. Ο δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) εκφράζει τη δύναμη που διαθέτει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών του. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στην γήρανση του οργανισμού και ευθύνονται για πολλές παθήσεις. Στην πράξη δηλαδή ο δείκτηςORAC αποτελεί το αντιοξειδωτικό «νόμισμα» του οργανισμού, δηλαδή τη μονάδα μέτρησης της αντιοξειδωτικής απαίτησης του οργανισμού και πρόσληψης από τα τρόφιμα, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της ενέργειας (θερμίδων).
Η διατροφή σε φυσιολογικές καταστάσεις, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας (U.S.D.A.), θα πρέπει να περιέχει καθημερινά30005000 μονάδες ORAC. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως ο καθένας έχει τις ατομικές του ανάγκες σε μονάδες ORAC, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις θερμίδες. Στη συνέχεια, τις εξασφαλίζουμε από τρόφιμα ανώτατης βιολογικής αξίας.
Που και πως βοηθάει
Με τη βοήθεια της «δίαιτας ORAC» μπορούμε να ενισχύσουμε όλες τις βιολογικές λειτουργίες του σώματος μας. Τα οφέλη είναι πολλά και μεταξύ άλλων θα έχουμε φυσιολογικό σωματικό βάρος, καλύτερη υγεία, και περισσότερη ευεξία! Η «δίαιτα ORAC» προτείνεται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που παρουσιάζεται υψηλό οξειδωτικό στρες, συνεισφέροντας στην κάλυψη των αντιοξειδωτικών απαιτήσεων του οργανισμού! Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία των κυττάρων και κατ΄ επέκταση του μεταβολισμού, ενώ ταυτόχρονα προάγεται η άμυνα του οργανισμού και προλαμβάνονται φαινόμενα γήρανσης των ιστών.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι απαραίτητες στη καθημερινή μας διατροφή αφού καταπολεμούν αλλά και περιορίζουν την οξείδωση που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό διάφορα προβλήματα υγείας. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης έχουν καθορίσει για κάθε τρόφιμο μια ποσότητα μονάδων (μονάδα Orac) για να μετρήσουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάθε άνθρωπος θα πρέπει να λαμβάνει καθημερινά από 3.300 έως 4.500 μονάδες Orac για να δημιουργήσει μια ασπίδα από τις οξειδώσεις. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω τι σας προσφέρουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και ποιες είναι οι 20 τροφές με τις περισσότερες μονάδες Orac. Τι κάνουν τα αντιοξειδωτικά Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση. Περιορίζουν τη διάσπαση του κολλαγόνου και κρατούν το δέρμα ελαστικό. Τα αντιοξειδωτικά ακόμη προσφέρον στον οργανισμό:
*Αντικαρκινική δράση: Θεωρείται ότι τρόπον τινά «μπλοκάρουν» τις καρκινογόνες ουσίες που μπορούν να μεταλλάξουν υγιή κύτταρα και καθυστερούν μηχανισμούς καρκινογένεσης.
*Μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση, αλλά και τις πνευματικές ικανότητες.
*Βοηθούν σε φλεγμονές, οιδήματα και εκφυλιστικές αλλοιώσεις.
*Δρουν προστατευτικά για τις αρθρώσεις και τα οστά.
*Έχουν αντιαλλεργική δράση.
20 τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά (σε μονάδες orac) Αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, β-καροτένιο, σελήνιο, φλαβονοειδή, ψευδάργυρος, λυκοπένιο, φαινόλες και το συνένζυµο Q10.
20. Αχλάδι (1): 222 μονάδες Orac
19. Μπανάνα (1): 223 μονάδες Orac
18. Ροδάκινο (1): 248 μονάδες Orac
17. Μήλο (1): 301 μονάδες Orac
16. Μελιτζάνα (1): 326 μονάδες Orac
15. Κρεμμύδι (1): 360 μονάδες Orac
14. Βρασμένο κουνουπίδι (1 φλιτζάνι): 400 μονάδες Orac
13. Βρασμένα φασόλια (1 φλιτζάνι): 404 μονάδες Orac
12. Ακτινίδιο (1): 458 μονάδες Orac
11. Πιπεριά (1): 529 μονάδες Orac
10. Αβοκάντο (1): 571 μονάδες Orac
9. Ψητή πατάτα (1): 575 μονάδες Orac
8. Δαμάσκηνα (1): 626 μονάδες Orac
7. Χυμός από φυσικό γκρέιπφρουτ (1 ποτήρι): 1274 μονάδες Orac
6. Βατόμουρα (1 φλιτζάνι): 1466 μονάδες Orac
5. Παντζάρια βρασμένα ( 1 φλιτζάνι): 1782 μονάδες Orac
4. Βρασμένο σπανάκι (1 φλιτζάνι): 2042 μονάδες Orac
3. Πράσινο λάχανο βρασμένο (1 φλιτζάνι): 2048 μονάδες Orac
2. Μύρτιλλα( φλιτζάνι): 3480 μονάδες Orac
1. Μαύρο σταφύλι, σπιτικός χυμός ( 1 ποτήρι): 5216 μονάδες Orac.
Όπως και να έχει είναι οφθαλμοφανές πως τα παραπάνω τρόφιμα είναι πέρα ως πέρα φυσικά και υγιεινά και μπορούμε να πούμε πως στη μεγάλη τους πλειοψηφία χαρακτηρίζουν τον μεσογειακό τρόπο διατροφής, ο οποίος είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος για την υγιεινή του σύσταση.
Πηγή: http://www.lifezone.gr/ www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr– ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, MSc

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις