Η μεσογειακή διατροφή βοηθάει την γονιμότητα του ζευγαριού που θέλει να τεκνοποιήσει

 



Γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ότι η μεσογειακή διατροφή όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται γενικά η παραδοσιακή διατροφή των χωρών της Μεσογείου, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή τόσο για τη διαχείριση του βάρους μας όσο και για την υγεία μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για: διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως άνοια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον – ενώ μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία.

Εκείνο όμως που δεν γνωρίζαμε είναι ότι η μεσογειακή διατροφή ενδεχομένως να αυξάνει τη γονιμότητα και να προσφέρει οφέλη στα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί.

Στην Αυστραλία ερευνητές αναφέρουν ότι η μεσογειακή διατροφή, εκτός των άλλων γνωστών οφελών της, μπορεί επίσης να βελτιώσει τη γονιμότητα, τις πιθανότητες επιτυχίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την ποιότητα σπέρματος.

Σύμφωνα με τον Simon Alesi, του Monash University στη Μελβούρνη που πραγματοποίησε μια επισκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή ενδεχομένως μπορεί να αυξάνει τη γονιμότητα και να προσφέρει οφέλη στα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί.

Εκείνο που τόνισε ο Alesi είναι ότι η φλεγμονή αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως παράγοντας που συμβάλλει σε φτωχή αναπαραγωγική υγεία και γονιμότητα που συχνά ονομάζονται ‘’φλεγμονώδης υπογονιμότητα’’.

Ακόμη αναφέρθηκε από τους ερευνητές ότι οι βιοθρεπτικές ουσίες στη μεσογειακή διατροφή και η περιορισμένη πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος είναι πιθανόν να μειώνουν τη φλεγμονή βελτιώνοντας έτσι τη γονιμότητα.

Οι ειδικοί δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι η δυτικού τύπου διατροφή έχει συνδεθεί με περισσότερη φλεγμονή και άλλα προβλήματα υγείας.

Συμπερασματικά οι ερευνητές στην μελέτη συσχέτισης για τη διατροφή και τη γονιμότητα ανακάλυψαν ότι η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει την τακτικότητα του μηνιαίου κύκλου και βελτιώνει την ποιότητα του εμβρύου, τις γεννήσεις και την ποιότητα του σπέρματος, καθώς και δείκτες που συνδέονται με την ενδομητρίωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις