Πώς να χρησιμοποιείτε την κρεατίνη αποτελεσματικά

Πολλοί είναι οι αθλούμενοι που παίρνουν κρεατίνη. Θα την χρησιμοποιήσετε για να αυξήσετε την άλιπη σωματική μάζα και να αποκομίσετε καλύτερα αποτελέσματα σε αθλήματα και ασκήσεις, όπως η προπόνηση με βάρη, που απαιτούν πολλή μυϊκή δύναμη.

Ορισμένοι ειδικοί συνέστησαν τη λήψη κρεατίνης σε κύκλους. Χρησιμοποιώντας την δηλαδή για κάποιο χρονικό διάστημα, και μετά διακόπτοντας την προσωρινά έτσι ώστε να μην διαταραχτεί η φυσική παραγωγή κρεατίνης του σώματος.

Τα μυϊκά σας κύτταρα, όπου αποθηκεύεται το 95% περίπου της συνολικής κρεατίνης του σώματος, μπορεί να κρατήσουν μόνο ένα περιορισμένο ποσό κρεατίνης. Εφόσον έχουν κορεστεί (όπως συμβαίνει μετά την «φόρτωση» κρεατίνης), λαμβάνοντας περισσότερη κρεατίνη από όση απαιτείται για να διατηρηθεί ο μυϊκός κορεσμός, είναι σπατάλη, καθώς δεν είναι δυνατή η αποθήκευση της επιπλέον κρεατίνης. Απλά  θα καταλήξετε να εκκρίνετε το πλεόνασμα.

Η κρεατίνη μεταφέρεται στα μυϊκά κύτταρα, μέσω ενός μεταφορέα. Για να λειτουργήσει, αυτός ο μεταφορέας απαιτεί ο ίδιος ενέργεια, καθώς και ορισμένα μέταλλα (νάτριο, χλωρίδιο-πιθανός μαγνήσιο, ασβέστιο).

Η κρεατίνη μέσα στο σώμα σας, μετατρέπεται σε φωσφοκρεατίνη (PC) για την αποθήκευση και τη μεταφορά. Καθώς τα μυϊκά κύτταρα γεμίζουν με φωσφκρεατίνη, η δράση του μεταφορέα μειώνεται. Αυτή η «κατηφορική ρύθμιση» μπορεί να γίνει πιο έντονη στα μυϊκά κύτταρα ταχείας συστολής, αλλά επηρεάζει όλους τους τύπους μυϊκών κυττάρων. Για να αποφευχθεί η κατηφορική ρύθμιση του μεταφορέα κρεατίνης, ο Dr. Theo Wallimann προτείνει την κατανάλωση κρεατίνης για όχι περισσότερο από 3 μήνες κάθε φορά, ακολουθώντας με 1 μήνα διακοπή.

Σημειώστε, ωστόσο, ότι δεν έχουν γίνει μελέτες για να αποδειχτεί η ανωτερότητα μίας μεθόδου κύκλου κρεατίνης από μια άλλη. Ο Wallimann φαίνεται να βασίζει τις γνώσεις του σε μελέτες με τρωκτικά, μελέτες κυττάρων, και μελέτες μεταφορέων κρεατίνης.

Μια εναλλακτική λύση για λήψη κρεατίνης θα μπορούσε να είναι απλώς η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων κρεατίνης καθημερινά, έτσι ώστε να οικοδομηθούν σταδιακά τα επίπεδα κρεατίνης των μυών μέχρι το σημείο κορεσμού. Στη συνέχεια, καταναλώστε λίγη κρεατίνη, όση χρειάζεστε για να διατηρήσετε τα μυϊκά σας κέρδη.

Πόση είναι η ποσότητα αυτή; Περίπου 2 γραμμάρια κρεατίνης την ημέρα. Μια μελέτη έδειξε ότι τα 2 γραμμάρια είναι ανεπαρκείς για την αποτροπή της μείωσης των επιπέδων φωσφοκρεατίνης στις προ-συμπληρωματικές αξίες στη φάση της φόρτωσης. Ωστόσο, τα μυϊκά κέρδη της σωματικής μάζας και των επιδόσεων της άσκησης είχαν διατηρηθεί.

Μην ξεχνάτε: Τουλάχιστον στις πρώτες 24 ώρες χρήσης, η μεταφορά της κρεατίνης στους μύες σας μπορεί να επιταχυνθεί καταναλώνοντας την κρεατίνη σας με υδατάνθρακες (π.χ. δεξτρόζη, χυμό φρούτου).

Πηγή: Nutritionexpress.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις