Άσκηση VS Κατάθλιψη

Του Νίκου Μουσταϊρα

Η σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας και τελευταίως η οικονομική ύφεση έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική διάθεση και υγεία όλων μας. Ο μέσος άνθρωπος καλείται να τα βγάλει πέρα μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Επαγγελματική αβεβαιότητα, και προβληματικές ανθρώπινες σχέσεις μπορούν σε μηδενικό χρόνο να μας οδηγήσουν στο δρομολόγιο καναπές – κρεβάτι, καθηλωμένους μπροστά από μια οθόνη. Η κατάθλιψη είναι ένα «θηρίο», που μπορεί μεν να γεννιέται από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά στην ουσία τρέφεται από εμάς, αρχικά επιτίθεται στους μηχανισμούς άμυνας μας, καταστρέφοντας την όποια επιθυμία μας για ζωή και εν συνεχεία οδηγεί στην καθημερινή φθορά του εαυτού μας.

Προφανώς κάποιες από τις αιτίες δεν μπορούμε να τις αναχαιτίσουμε, αν για παράδειγμα κάποιος έχει χάσει την δουλειά του ή είναι στα πρώτα στάδια ενός επώδυνου χωρισμού, αναπόφευκτα θα περάσει μια περίοδο θλίψης. Το να βρει μια ικανοποιητική δουλειά ή τον σύντροφο των ονείρων του δεν είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο και σίγουρα δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη. Υπάρχει όμως πάντα μια πιο εύκολή λύση σε μια γωνία του σπιτιού σου ή σε ένα ντουλάπι, τα αθλητικά σου παπούτσια, φόρα τα λοιπόν!

Παίρνω μια βαθιά ανάσα και αρχίζω, τρέξιμο, βάρη, κολύμβηση, τένις, ποδόσφαιρο μπάσκετ, aerobics, ποδήλατο και ο κατάλογος δεν τελειώνει. Όλα αρχίζουν από μια βασική αρχή: σήκω όρθιος και βγες από το σπίτι! Και ο στόχος δεν είναι να ξημεροβραδιάζεσαι στα γυμναστήρια, απλά βγες έξω και τρέχα, περπάτα έστω! Η καθημερινή άσκηση τονώνει τον οργανισμό και «ξυπνάει» το σύνολο των ζωτικών οργάνων μας. Και ενώ οι περισσότεροι επικεντρώνονται στα οφέλη πάνω στο χτίσιμο του σώματος και την καλλίγραμμη σιλουέτα, η επίδραση της εκγύμνασης στην ψυχική μας υγεία είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντική. Βγες λοιπόν να σε χτυπήσει ο αέρας τώρα που καλοκαιριάζει και προσπάθησε να πιέσεις τον εαυτό σου λίγο παραπάνω. Ο ήλιος στο πρόσωπο σου, το χώμα στις κάλτσες σου και ο ιδρώτας στα μαλλιά σου θα σου θυμίσουν ότι είσαι ζωντανός. Γνώρισε ξανά την πραγματική σου φύση, γεννηθήκαμε για να τρέχουμε, να κάνουμε άλματα και να σηκώνουμε αντικείμενα, οπότε κάθε φορά που αξιοποιούμε το μυοσκελετικό μας σύστημα για τον λόγο για το οποίο σχεδιάστηκε, αντλούμε την χαρά της επαφής με την ύπαρξή μας. Το ότι εν έτη 2013 θεωρείται πιο φυσιολογικό το να κάνεις κλικ σε μια οθόνη σουλατσάροντας στο facebook από το να αθλείσαι, καθιστά σε ουσιαστική αχρηστία ένα σύνολο μυών, οστών και νευρώνων τα οποία έχουν το DNA σου. Κοινώς αχρηστεύεις μέρος του «είναι» σου, η πραγματική λοιπόν πηγή ευεξίας μετά από την άθληση είναι το ότι έχεις αξιοποιήσει τα χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης εξέλιξης που οδήγησαν σε εσένα, έχεις αξιοποιήσει εσένα.

Αποδεδειγμένα η άσκηση παράγει ουσίες και ενεργοποιεί κέντρα του εγκεφάλου μας, προκαλώντας μας αίσθηση χαράς, βελτιώνοντας την διάθεσή μας και αυξάνοντας ακόμα και την σεξουαλική μας επιθυμία. Άσε που γυμνασμένος αρέσεις πιο πολύ στον εαυτό σου, πιθανότατα και στους άλλους, σημασία έχει όμως ότι αρέσεις σε εσένα και αυτό μπορείς να το εκπέμψεις στον περίγυρό σου αργότερα. Σβήσε λοιπόν από το μυαλό σου για μια ωρίτσα ότι σε καταπιέζει, κλείσε το PC σου και βάλε λίγη δράση στο απόγευμα σου, μόνος ή με παρέα. Και σταμάτα να διαβάζεις αυτό το άρθρο, κλείσε το, ντύσου και έφυγες!
 .fit-blaster.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις