Τι είναι η καρνιτίνη και ποια τα οφέλη των συμπληρωμάτων αυτής στους αθλητές;

Η Καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που μοιάζει με μείγμα που ουσιαστικά λειτουργεί για να βοηθήσει τον οργανισμό στην παραγωγή της ενέργειας που χρειαζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή.
Αν και η καρνιτίνη συναντάται ευρέως στα γάλακτοκομικά προϊόντα καθώς και στα κρέατα, κάποιοι εξακολουθούν να λαμβάνουν καρνιτίνη με τη μορφή συμπληρώματος. 
Ποια είναι τα οφέλη των συμπληρωμάτων καρνιτίνης;
Η καρνιτίνη θεωρείται σημαντική για τους σκελετικούς μυς και η ανεπάρκειά της συνδέεται άμεσα με την εξασθένιση της λειτουργίας τους. Είναι εύλογο, λοιπόν, το ερώτημα εάν η λήψη συμπληρώματος καρνιτίνης μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία σκελετικών μυών και την αθλητική απόδοση στα υγιή άτομα.
Οι δόσεις διάφορων γραμμαρίων δεν προκαλούν καμία σημαντική κλινική τοξικότητα, επομένως δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός όσον αφορά τη λήψη της.
Τα αποτελέσματα της χορήγησης L-καρνιτίνης σε 110 κορυφαίους αθλητές (δρομείς κωπηλασίας, κανό, καγιάκ, κολύμβησης, καθώς και σε δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων), σε 47 γυναίκες και 63 άνδρες-, ύστερα από έξι διπλές τυφλές δοκιμές με placebo και τρεις εβδομάδες μελέτη, είναι τα εξής:
H L-καρνιτίνη αυξάνει την καύση των λιπών κατά τη διάρκεια άσκησης μακράς διάρκειας, προστατεύει τους υδατάνθρακες και αυξάνει τη διάρκεια της άσκησης, καθώς χρησιμοποιείται επίσης, ως εργογόνο στους αθλητές αντοχής και δύναμης.
Άλλες έρευνες αναφέρουν ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων καρνιτίνης (4-6 gr./ημέρα) για 7-14 ημέρες δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στα επίπεδα καρνιτίνης στους μυς, στην αύξηση οξείδωσης των λιπών ή στην απόδοση των αθλητών.
Οι περισσότερες έρευνες συνιστούν ως ημερήσια δοσολογία τα 1.000 mg (1gr) L-καρνιτίνη. Η δόση αυτή πρέπει να μοιράζεται σε δύο μέρη, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να την απορροφήσει καλύτερα.
Τέλος, η χρήση του συμπληρώματος καρνιτίνης δεν θα πρέπει να γίνεται συνεχόμενα,  για παράδειγμα, μία εβδομάδα χρήση να ακολουθείται από μία εβδομάδα διακοπή.
 
Πηγή: dietplus.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις