Μήπως αμελείς τις διατάσεις;

Η επιστροφή στην προπόνηση εκτός από την κούραση που προκαλεί, μπορεί να γίνει και αιτία τραυματισμών, αν δεν προσέξεις. Πολλοί είναι εκείνοι που νομίζουν ότι επειδή αρχίζουν χαλαρά την προπόνηση τους, δεν πρέπει να κάνουν διατάσεις. Όμως δεν είναι έτσι.
Το σίγουρο είναι ότι οι διατάσεις πρέπει πάντα να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης στο οποίο, μάλιστα, δίνεται μεγάλη βαρύτητα, αφού οι μύες προετοιμάζονται για την άσκηση που θα ακολουθήσει. Οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης και οφείλονται στο κακό ζέσταμα, ή αποθεραπεία, όπου δε έγιναν διατάσεις ή αν έγιναν βιαστικά και δεν τους δόθηκε η πρέπουσα προσοχή.
Για να είναι οι διατάσεις ασφαλείς και αποδοτικές δεν πρέπει ποτέ να γίνονται βιαστικά. Η υπερβολή, όμως, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες τραυματισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν διατάσσουμε τους μύες περισσότερο από όσο χρειάζεται, διατάσσονται περισσότερο οι σύνδεσμοι και οι τένοντες, οι οποίοι όντας πιο ευαίσθητοι κινδυνεύουν να τραυματιστούν.
Φρόντισε στην αρχή της προπόνησης να μην ξεχνάς την προθέρμανση και να κάνεις μετά το πρώτο σετ διατάσεων.
Με το τέλος της προπόνησης θα πρέπει να κάνεις διατάσεις, το λεγόμενο χαλάρωμα, όσο και αν σε πιέζει ο χρόνος. Ένα σετ δεν θα σου στοιχίσει πάνω από μερικά λεπτά, αλλά είναι πολύ σημαντικό για το σώμα σου.
Θυμήσου ότι οι διατάσεις θα πρέπει να γίνονται με αργές και σίγουρες κινήσεις και μην προσπαθείς ποτέ να τεντώσεις ένα τραυματισμένο μυ ή τένοντα. Κάθε διάταση ενός μυ θα πρέπει να διαρκεί 20-25 δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια αυτών δεν πρέπει να νιώθεις κανένα πόνο.
http://www.activeman.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις